Hrvatska HRVATSKA KULTURA

Zabetonirano nalazište kamenih kugli

  • Autor: Jure Divić
  • 20.6.2011 11:45:57
  • 20.6.2011 11:25:54

Ministarstvo kulture nije održalo svoje obećanje i nije zaštitilo nalazište 100 milijuna godina starih kamenih kugli, pronađenih na gradilištu Dalmatine kod Vrgorca. Sva gradilišta oko Vrgorca vrve od građevinskih strojeva i radnika, posebno u ovom periodu kada se rade završni radovi na dionici autoceste od Ravče do Vrgorca koja će biti puštena u promet 1. srpnja

Građevinci koji vrijedno rade svoj posao, na gradilišta dnevno postavljaju kubike i kubike asfalta i betona, tako da jedan sloj betona prekrio i nalazište kamenih kugla.

Iako je bivši ministar kulture Božo Biškupić obećao zaštitu nalazišta, njegovo označavanje i postavljanje tabli na jedno odmorište Dalmatine u okolici Vrgorca, od toga nije učinjeno ništa, a građevinari su radeći svoj posao postavili željeznu armaturu i prekrili betonskim slojem područje oko ulaza u tunel Šubir na kojemu je u našoj nazočnosti, što su zabilježili i fotoaparati, dr. sc. Hrvoje Posilović sa zagrebačkog PMF iskopao kamene kugle i o tome napravio znanstveni rad koji je u listopadu 2010. godine predstavio na 4. kongresu geologa u Šibeniku.

Nalazište kugli o kojemu je napisan i znanstveni rad tako je otišlo u zaborav, prekriveno je betonom i sakrilo sve tragove vrijednog nalaza, 100 milijuna godina starih, u svijetu jedinstvenih kamenih kugli pravilnog oblika. Od dva nalazišta kugli koja su znanstvenici s PMF obilježili i istražili, jedno je već betonirano u cijelosti, a drugo djelomično.

Godinu i pol dana nakon vrijednog nalaza, istraživanja od strane stručnjaka, pisanja medija i apeliranja na nadležne institucije, nije učinjeno ništa i vrijedni geološki nalaz završio je pod betonom i nezaštićen otišao u zaborav.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još