POŽAR NAPOKON UGAŠEN

Jedva izbjegnuta katastrofa, ozlijeđena tri vatrogasca

20.06.2011 u 11:12

Bionic
Reading

Požar koji je u buknuo u sisačkoj rafineriji oko 10.30 oko 14 sati je ugašen, doznajemo iz Poglavarstva grada Siska. Tri su vatrogasca završila u bolnici a evakuirano je stanovništvo koje živi uz postrojenje

U požaru su ozlijeđena tri vatrogasca Inine rafinerije, dvojica su u bolnici zbog udisanja dima. Treći vatrogasac zadobio opekline 1. i 2. stupnja no nitko nije životno ugrožen.

Zrak nije onečišćen

Inspekcija zaštite okoliša izvijestila je kako je uzrok velikog požara u sisačkoj rafineriji za sada nepoznat te kako su postrojenja obustavljena. Kažu kako zrak nije onečišćen tj. kako su sve mjerne vrijednosti u dopuštenim okvirima

Mjerna postaja za mjerenje kakvoće zraka Sisak-2 Galdovo u blizini rafinerije radi i prema podacima sve mjerene vrijednosti onečišćujućih tvari su u dopuštenim vrijednostima, te nema potrebe s tog stanovišta poduzimati posebne mjere. Na mjernoj postaji u lokalnoj mreži Sisak 3 (u centru grada) također nije bilo prekoračenja. Mjerna postaja Sisak 1 ne radi. Uređaj je na popravku.

Milinović u Sisak poslao toksikološku službu

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović priopćio je da je u Sisak uputio toksikološku službu Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi na teren, sa svom potrebnom opremom. Iz Ministarstva kažu kako nadziru stanje te da će u slučaju potrebe za pojačanom zdravstvenom skrbi uključiti sve potrebne dodatne kapacitete.

Podsjetimo, u PU sisačko-moslavačkoj potvrdili su kako su dojavu o požaru dobili oko 10,40 od centra 112. Iz Ine su izvijestili kako je požar izbio između postrojenja KP – 6 i rezervarskog prostora. Portal Sisak.info piše kako se iz smjera rafinerije čuju detonacije.

Naime, došlo je do zapaljenja naftnih produkta u cijevnim kanalima. Na teren su odmah izašla vatrogasna vozila te su odmah obaviještene sve mjerodavne službe. Utjecaja na okoliš nema, tvrde u Ini.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje izvijestila je kako u gašenju požara sudjeluju Vatrogasna postrojba INA-e te JVP Sisak. Na teren su upućene i sve vatrogasne snage

Sisačko-moslavačke županije.

Iako su na teren upućena i dva helikoptdera te tri Air-tractora DUZS je izvijestio kako su zračne snage povučene te da su požar pod kontrolu stavile zemaljske vatrogasne postrojbe.

Evakuiran vrtić i obližnje stanovništvo

Državna uprava za zaštitu i spašavanje je obavijestila građana o evakuaciji najbližih kuća uz postrojenje KP-6.

Zagrebački Ured za upravljanje hitnim situacijama izvijestio je kako su u Sisak na traženje odgovorne osobe iz tvrtke Sinaco poslana su dva kemijska vozila za gašenje požara s 5.5 tisuća litara pjenila i jedno zapovjedno vozilo i sve zajedno sedam vatrogasaca. Na teren u Sisak izlaze i djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Kako doznajemo evakuirani su samo radnici rafinerije i stanovnici najbližih kuća no preporuča se građanima da ako ne moraju van da ne izlaze iz kuća. Prema prvim informacijama u zraku su zabilježene veće vrijednosti pojedinih plinova, no više informacija doznat ćemo nakon sastanka Stožera za zaštitu i spašavanje grada Siska.