DANAK DEINDUSTRIJALIZACIJI

Hrvatska je skladište u kojem se samo trguje

16.03.2009 u 14:11

Bionic
Reading

Hrvatskoj prijeti bankrot ako ne bude mogla refinancirati dugove koji joj dolaze na naplatu. Turizam je za nas uvijek bio pojas za spašavanje, koji bi to trebao biti i sada, u doba recesije. Hrvatska je u posljednjih dvadeset godina pretvorena u veliko skladište u kojem se samo trguje i sada, zbog takve politike, plaćamo danak deindustrijalizaciji, kazao je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i kandidat nezavisne liste Inicijativa nade za gradonačelnika Zagreba Velimir Srića gostujući na Plavom radiju

Uz lokalne teme Srićase, kao ugledni ekonomist, dotaknuo i aktualnih, prije svega ekonomskih problema na državnoj razini, naglasivši da su vladine antirecesijske mjere 'zakašnjele i da su promašile bit', jer 'država troši više nego što proizvede'.

'Ovoga puta nisam bio pozvan u Ekonomsko vijeće, ali u nekim ranijim prigodama jesam. Da su me i pozvali, odbio bih sudjelovanje jer njegovo postojanje Vladi služi samo kao alibi. Da sam kojim slučajem u njemu, istupio bih iste sekunde kada ne bi bio prihvaćen savjet', istaknuo je Srića.

Govoreći o problemima u Zagrebu, za čije je gradonačelničko mjesto istaknuo kandidaturu, cijenjeni ekonomist kazao je da grad nema jasnu strategiju, smisleni urbanizam te da u njemu vlada nesigurnost.

'Gradom se upravlja za dobrobit bogatih, izlazi se u susret strankama, a u svemu prevladava balkanski mentalitet. Vjerujem da u Zagrebu ima sposobnih ljudi koji od svojih šefova, poslušnih stranačkih vojnika, ne mogu svojim znanjem i idejama doći do izražaja', kazao je Srića.

O kapitalnim gradskim projektima poput dovršetka Sveučilišne bolnice i maksimirskog stadiona Srića je samo načelno iznio svoje mišljenje, jer, kako reče, 'o svemu nema dovoljno informacija da bi mogao nešto preciznije reći'.

'Sveučilišna bolnica i maksimirski stadion su gradske sramote. Pristalica sam ideje da se neke od gradskih bolnica premjeste u Sveučilišnu, ali o svemu bi prvo trebalo konzultirati struku. O stadionu u Maksimiru nemam previše informacija, ali jasno je da je on ruglo, baš kao što je i način na koji se upravlja Dinamom', zaključio je Srića.