REZULTATI ANKETE

Gay parade podupire 38,3 posto građana, 53 protiv

19.06.2011 u 13:38

Bionic
Reading

38,3 posto građana podupire održavanje gay parada, dok tu manifestaciju ne podupire 53,5 posto ispitanih. Rezultat je to ankete koju je agencija Hendal provela za HTV

Veći postotak ispitanih smatra da gay parade ne treba zabraniti, 41,2 posto je za zabranu, a 51,3 posto nije. Bez obzira na rezultate ankete, i organizatori i policija zadovoljni su kako je protekao jučerašnji, jubilarni 10. Zagreb pride. Podsjetimo, u Povorci ponosa gradom je prošlo oko dvije tisuće građana, a većih izgreda nije bilo.

U policiju je privedeno 17 osoba: sedam radi utvrđivanja identiteta jer u trenutku legitimiranja nisu imale osobne dokumente, sedam jer su posjedovale transparente neprihvatljiva sadržaja - od kojih je jedan bio sudionik povorke, te tri osobe zbog vrijeđanja sudionika povorke.

Protiv 10 osoba bit će podnesene prekršajne prijave po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o osobnoj iskaznici, a jedna je osoba prekršajno prijavljena zbog kršenja Zakona o suzbijanju diskriminacije, piše Hrt.hr.

'Bio je ovo Pride i u znaku prošlotjednog, splitskog, s mnogo većim izgredima. No glorificirati Zagreb, a Split smatrati uskogrudnim, pogrešno je', smatra prof. Žarko Puhovski. Jučer je, kaže, sve bilo pripremljeno, pa nije moglo biti neugodnosti.