CJELONOĆNO ISPITIVANJE

Gregorović, Mišćak i Marković određen jednomjesečni pritvor

18.06.2011 u 11:08

Bionic
Reading

Državna inspektorica Biserka Gregorović (58), administratorica u Državnom inspektoratu Nevia Mišćak (53) te ravnateljica Direkcije poslovnih objekata Uprave za komunalni sustav Grada Rijeke Željka Marković (59), privedene su jutros oko 10 sati u Istražni centar Županijskog suda u Rijeci. Istražni sudac odredio im je jednomjesečni pritvor, zbog opasnosti od ometanja istrage utjecajem na svjedoke, koji će moći zamijeniti plaćanjem jamstva od 100.000, 50.000, odnosno 150.000 kuna

Nakon iscrpnog ispitivanja USKOK je protiv okrivljenica sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora, a istraga se provodi protiv još četvero hrvatskih državljana starosti 36, 34, 40 i 48 godina, zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te protuzakonitog posredovanja, priopćio je USKOK.

Osnovano se sumnja da je prvookrivljenica Biserka Gregorović, zaposlenica Državnog inspektorata u Područnoj jedinici Rijeka, ovlaštena za obavljanje poslova gospodarskog inspektora, od 27. siječnja do 4. travnja, 2011. od drugookrivljenice Nevie Mišćak, voditeljice pisarnice u Državnom inspektoratu u istoj područnoj jedinici, tražila i dobivala podatke o budućim inspekcijskim nadzorima raznih obrta na području Rijeke za čiji nadzor nije bila ovlaštena.

U namjeri da iskoristi vlasnike obrta, dajući im informacije koje se na legalan način ne mogu pribaviti, a kako bi pravovremeno poduzeli radnje u smjeru otklona nepravilnosti, odnosno izbjegavanja prekršajne odgovornosti, Gregorović je više vlasnika raznih obrta telefonski obavijestila o inspekcijskom nadzoru, savjetujući im pritom što trebaju učiniti da bi izbjegli prekršajnu odgovornost. Zauzvrat je za sebe i gospodarske inspektore koji su obavljali nadzor od vlasnika obrta tražila i dobivala zlatni nakit i druge poklone.

Za šestookrivljenicu, ravnateljicu Direkcije za poslovne objekte Grada Rijeke pri Odjelu gradske uprave za komunalni sustav Željku Marković, osnovano se sumnja da je u Rijeci, 4. svibnja, 2011, na traženje inspektorice Gregorović izvršila dopunu raspisanog natječaja za davanje u zakup jednog gradskog poslovnog prostora i tako eliminirala druge zainteresirane natjecatelje.

Na taj je način omogućila da se kao jedini zainteresirani natjecatelj na licitaciji javi upravo inspektorica Gregorović. Nakon što je s njom, odnosno njezinom kćeri Davorkom Gregorović,

 zaključen ugovor o zakupu poslovnog prostora, Marković je od prvookrivljenice Gregorović na poklon dobila zlatni nakit.

Nadalje, Željka Marković je od 19. svibnja do 2. lipnja 2011. sedmookrivljeniku, nakon što je i od njega dobila dar, umjetničku sliku, obećala da će mu Grad Rijeka izvršiti adaptaciju i sanaciju postojećeg poslovnog prostora te mu je najavila da će uskoro biti raspisan natječaj za poslovne prostore. Potom mu je omogućila razgledavanje dvaju prostora, a nakon raspisivanja natječaja od sedmookrivljenika je na dar dobila još jednu umjetničku sliku.