SJEDI, JEDAN

HDZ-ova matematika: 18 je više od 20 tisuća kuna

17.06.2011 u 14:25

Bionic
Reading

'Predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović ima veću plaću od premijerke Jadranke Kosor. ZGH nije privatna tvrtka pa da može imati plaću veću od premijerke', kazala je zastupnica HDZ-a u skupštini Grada Zagreba Margareta Mađerić na konferenciji za medije posvećenoj nelogičnostima u radu ZGH

HDZ je pozvao upravu ZGH da si smanje plaće i 'ugledaju se na odluku hrvatske Vlade po kojoj predsjednici uprava državnih poduzeća mogu imati najvišu plaću od 17.000 kuna'.

Todoriću prostor bez natječaja

Mađeričkin kolega Stanko Gačićsmatra da bi autobusni kolodvor trebao biti 'ogledalo grada', ali kakoje danas daleko od toga. 'Invalidi ne mogu na AK jer pokretne stepenicene rade. Zgrada se uopće ne obnavlja, a poslovni prostori su priča zasebe. Tako je Tisku dan prostor bez natječaja, a Rakovčanka koja je plaćanajam tisuću eura dala je svoj prostor u podnajam Kozmu za pet tisućaeura. Kako je to moguće? Usto valja napomenuti da su za 730.000 kunaangažirali tvrtku Dekra da im zaposli nove djelatnike koji će čistititoalete', kazao je Gačić. 

Međutim, čini se da su se u HDZ malo zaigrali brojkama jer manje još uvijek nije više. Naime, Čovićeva plaća, prema ugovoru koji je objavio na stranicama ZGH, iznosi 34.886,78 kuna bruto, što je sa dodacima, nešto više od 18 tisuća neto, dok je premijerkina neto plaća, kako nam je potvrdio glasnogovornik Vlade Mladen Pavić, 20.436 kuna

Osim prozivke za plaću iz HDZ-a su po prvom čovjeku ZGH-a udarili i zbog neefikasne prodaje stanova u Sopnici Jelkovec.

'U poslovnom planu za 2011. godinu stoji da će se prodajom stanova u Jelkovcu nadoknaditi minusi. Planirano je da se u 2011. proda 450 stanova, a do sada ih je prodano samo 50.

Tome treba pridodati da se planira prodati i 65 poslovnih prostora i 700 garaža. Umjesto da se u ZGH bave restrukturiranjem oni se bave kadroviranjem.

Jedina recesijska mjera koju su proveli je smanjenje plaće od 10 posto. Iako smo pitali, Čović nam nikad nije odgovorio zašto je danas u direkciji ZGH zaposleno stotinjak ljudi, a kad ju je on preuzeo, u direkciji ih je bilo samo 27. Pitamo se što u direkciji rade ljudi poput Pere Kovačevića i Igora Rađenovića. Rađenović bi trebao biti zadužen za prodaju stanova u Jelkovcu, a vidimo kako mu ide', istaknula je Mađerić.

Glasnogovornik ZGH Dušan Viro na HDZ-ove brojke samo je kratko rekao da nisu točne.

'Neistina je da Čović ima veću plaću od premijerke. Njegova plaća je 18 tisuća kuna. Tu naprosto nemam što komentirati. Što se tiče stanova u Jelkovcu, broj prodanih stanova je 80, ali govoriti na taj način o prodaji stanova i ne pogledati stanje na tržištu krajnje je neozbiljno', zaključio je Viro.