SPLITSKI POKRET OTPORA

Traži se hitna i neopoziva ostavka Željka Keruma

17.06.2011 u 13:20

Bionic
Reading

Odjeci subotnjeg splitskog gay pridea i nasilja koje se na njemu dogodilo polako se stišavaju, policija za petak poslijepodne navodno priprema nova uhićenja izgrednika, a u dva udaljena dijela grada proradila je gradska gerila koja traži hitnu ostavku gradonačelnika

Na nadvožnjaku na Pujankama nešto nakon podneva osvanula je golema poruka 'Stop splitofobiji i medijskom teroru', koja po sadržaju nije uvredljiva ni provokativna, no očito izražava nezadovoljstvo načinom na koji je Split predstavljen u javnosti nakon subotnjih događanja. Pretpostavlja se, autori su protivnici održavanja gay parade.

U centru grada, na Peristilu, potpuno drukčiji prizor: carski trg u vrijeme najveće gužve zasut je lecima bačenima sa zvonika Svetog Duje, na kojima se 'Splitski pokret otpora mržnji, netoleranciji i nesnošljivosti' obraća turistima, Splićanima i samom gradonačelniku Željku Kerumu. Prve se poziva da se ugodno osjećaju u gradu te im se ispričava za subotnje neugodnosti, druge se poziva na rušenje gradonačelnika, a od samog Keruma zahtijeva se ostavka.

Sadržaj letka prenosimo u cijelosti:

Poštovani gosti grada Splita,
Želimo vam da se u Splitu ugodno osjećate i uživate gostoprimstvo njegovih građana
bez obzira na zemlju iz koje dolazite, bez obzira na vjeru koju ispovijedate, rasu ili kulturu kojoj pripadate, kao i bez obzira na to jeste li došli s obitelji, prijateljima istog ili suprotnog spola, ili posve sami kako biste prijatelje možda našli ovdje...

Ujedno žalimo ako ste temeljem nedavnih događanja vezanih uz nesnošljivost i nasrtaje na LGBT osobe, o gradu stekli loš dojam. Taj dojam svakako bismo željeli popraviti, ispričati se svima koji su doživjeli bilo kakve neugodnosti i obećati vam da ćemo učiniti sve kako biste u Split ponovno zaželjeli doći, umjesto da ga doživite trajnim mjestom predrasuda, netrpeljivosti ili neshvatljivih zadrtosti.

Poštovani sugrađani,
Želimo da s jednakim uvažavanjem, pažnjom i srdačnošću dočekate sve goste našega grada
, bez obzira bili oni u usputnom, kratkotrajnom posjetu ili u traženju novog mjesta svog privremenog ili trajnog obitavanja, kao i bez obzira na sve razlike među njima i razlike među nama samima. No, također, vas pozivamo da nam se pridružite u traženju najhitnije ostavke ili smjene gradonačelnika Splita Željka Keruma zbog sramotnog vođenja grada u sve veći primitivizam, mržnju i nasilje, čiji je posljednji izraz bilo nedavno divljanje usmjereno protiv LGBT osoba, kao i osoba koje podržavaju takav način života.

Poštovani Gradonačelniče,
Nismo zgranuti nego smo umorni od vaše uporne netolerancije spram drugih i drukčijih
, pa bili oni LGBT ili XYZ osobe, pa bili oni gosti ili stanovnici ovoga ili drugih gradova. Diskriminiranje ljudi po osnovi vjere, nacionalnosti, rase, spolnog ili drugog opredjeljenja vi nemate pravo prakticirati ni kao predsjednik bilo koje političke stranke, ni kao predsjednik Turističke zajednice grada Splita, a još manje kao gradonačelnik Splita.

Jednako se malo imate pravo pozivati na katoličanstvo kao dominantno konfesionalno izjašnjavanje u Hrvatskoj ili Splitu i njime opravdavati mržnju i nasilje te ih tako još više poticati. Budući da se javnu službu ne može obnašati ni poticanjem ni tolerancijom ni opravdavanjem diskriminacije, mržnje i nasilja te vas smatramo nedostojnim ne samo da dalje vodite grad Split, nego vas smatramo nedostojnim bilo kakve javne funkcije, pa u tom smislu i očekujemo vašu hitnu i neopozivu ostavku