TJEDAN ZA MALI GODIŠNJI

U nedjelju osvježenje, a potom vruće do +32

17.06.2011 u 10:02

Bionic
Reading

Nakon osjetnog zahlađenja u nedjelju, osobito u kopnenim dijelovima Hrvatske, sljedeći će tjedan sve do petka biti sunčan, suh i vruć, idealan za mali godišnji odmor koji će mnogi Hrvati dobiti spajanjem državnih praznika s vikendima

U subotu će na kontinentu biti pretežno sunčano i vruće. Kasno poslijepodne te osobito navečer i u noći na nedjelju moguća je pojava rijetkih, lokalnih pljuskova s grmljavinom. Jutarnja temperatura kretat će se od 13 do 18°C, a najviša dnevna od 28 do 32°C.

U subotu će u Dalmaciji biti pretežno sunčano, a na sjevernom Jadranu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Tijekom dana malo bi kiše moglo pasti uglavnom samo na riječkom području, no u večernjim satima ona bi mogla biti rasprostranjenija. Puhat će slabo do umjereno jugo koje će prema večeri mjestimično na moru sjevernog Jadrana biti pojačano. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju kretat će se od 16 do 20°C, a uz obalu i na otocima od 20 do 25°C. Najviše dnevne bit će između 26 i 31°C.

U nedjelju će u kopnenim područjima biti oblačnije i osjetno svježije. U središnjim i gorskim predjelima u noći i prijepodne očekuje se više oblaka uz mjestimičnu pojavu kiše te lokalnih pljuskova i grmljavine. Poslijepodne se očekuje više sunčanih razdoblja, ali i dalje uz mogućnost kratkotrajne kiše ili pljuska. U istočnim predjelima bit će nešto više sunčanih razdoblja uz manju vjerojatnost oborina, iako i tamo, osobito sredinom dana i poslijepodne, može biti kratkotrajne kiše ili lokalnog pljuska s grmljavinom. Zapuhat će umjeren vjetar sjevernih smjerova koji će donijeti osvježenje. Temperatura zraka u gorskim i središnjim predjelima tijekom većeg dijela dana kretat će se između 15 i 20°C. U istočnim predjelima tijekom prijepodneva one bi mogle doseći i do 25°C, no poslijepodne će i tamo osvježiti.

Na Jadranu će u nedjelju biti djelomično sunčano. Na sjevernom Jadranu i u dijelu sjeverne Dalmacije povremeno će biti kiše i pljuskova, većinom na širem riječkom području. Malo pljuskova popodne je moguće u Dalmatinskoj zagori. U početku će puhati umjereno do pojačano jugo i jugozapadnjak, koji će postupno slabiti i tijekom dana, prvo na sjevernom Jadranu, okrenuti na umjerenu buru i tramontanu. Bura će se navečer proširiti na čitavu obalu. Jutro će biti toplo, a najviše dnevne temperature od 24 do 29°C.

Nakon subote, koja će biti dan za one koji vole vrućine, i nedjelje koja će biti po volji ljubitelja svježijeg vremena, ponedjeljak će odgovarati baš svima. U cijeloj zemlji očekujemo sunčano i ugodno toplo vrijeme. Zrak će biti čist, nebo plavo, a biometeorološka prognoza povoljna. Temperatura zraka bit će idealna – u unutrašnjosti oko 25, a na Jadranu do 30°C.

Od utorka nam slijedi novo razdoblje ljetnih vrućina. Uz puno sunca temperature će svakodnevno rasti i već sredinom tjedna u cijeloj zemlji prijeći 30°C. Zapuhat će lagani južni vjetrovi koji će u drugoj polovici tjedna povećati osjećaj sparine.

Od petka je moguća nova promjena vremena, osobito u kopnenom području, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

18. lipnja 1750. godine orkanska bura uništila je sve usjeve oko Makarske.

19. lipnja 1932. tuča je u provinciji zapadni Hunan u Kini usmrtila više od 200 ljudi.

20. lipnja je prosječni početak meteorološkog ljeta, što znači da je srednja dnevna temperatura (što uključuje noć) u Zagrebu oko 20°C ili viša.