PLUĆA SPLITA

Plan zaštite Marjana kreće u izradu

16.06.2011 u 15:19

Bionic
Reading

Inicijativa Za Marjan u svom priopćenju objavljuje da će sutra sa županom splitsko-dalmatinskim Antom Sanaderom potpisati sporazum o suradnji tijekom postupka izrade i donošenja Prostornog plana područja posebnih obilježja Park šume Marjan

Na inicijativu Društva Marjan, Županija je donijela odluku o pokretanju izrade dugo očekivanog plana zaštite Marjana (PPPPO-a), a izrađivač je županijska Javna ustanova Zavod za prostorno uređenje. Ovim sporazumom se građanska udruga Inicijativa za Marjan aktivno uključuje u postupak izrade PPPPO-a, a formira se i radni tim sastavljen od predstavnika županije i zainteresirane javnosti, koji će se jednom mjesečno okupljati i pratiti izradu plana.

Također omogućuje ostalim udrugama i zainteresiranim građanima da daju svoj doprinos te da i prije službene javne rasprave budu uključeni u ranu fazu izrade plana.

Inicijativa ZA Marjan u svom priopćenju pozdravlja i stav Ministarstva kulture koje je već dostavilo svoje mišljenje kako bi plan za zaštitu Marjana trebao izgledati. U njemu se, među ostalim, napominje da na umjetno nastalim plažama smiju raditi samo mali ugostiteljski objekti, i to na nasutom dijelu, a ne u šumi.

'S ovim stavom Ministarstva kulture potvrđuje se da je bila opravdana naša početna akcija okupljanja brojnih građana protiv gradnje ugostiteljskog objekta među borovima na Prvoj vodi. S obzirom da spomenuto ministarstvo treba dati i suglasnost kad PPPPO bude izrađen, smatramo da se priča oko Prve vode može riješiti bez devastacije šume. '

Inicijativa za Marjan se nada da će i Grad Split, koji je financijer izrade PPPPO-a, uvažiti ove okolnosti te da neće ishitreno reagirati izdajući dozvole za gradnju restorana na Prvoj vodi.