ČELNICI HNS-A POZIVAJU

'Potpora nije dovoljna, treba se pojaviti na Zagreb Prideu'

16.06.2011 u 11:17

Bionic
Reading

Čelnici HNS-a Radimir Čačić i Vesna Pusić poručili su s današnje konferencije za novinare da potpora Zagreb Prideu ne smije biti samo deklarativna, već je potrebno biti i na samoj manifestaciji

Predsjednik HNS-a pozvao je sve da podrže ustavna prava svih građana, dok je potpredsjednica stranke Vesna Pusić napomenula da Gay Pride organizira društvena manjina koja se bori za prava svih građana.

Čačić se osvrnuo na prvi Split Pride, ustvrdivši da je to bio napad na 'ustavne temelje države, na slobodu uvjerenja te rušenje pretpostavki za zdravo društvo'.

Citirao je i članke Ustava RH koji se referiraju na jednakost pred zakonom, slobodu mišljenja, pravo na javno okupljanje te zabranu poticanja na nasilje.

'Ono što se dogodilo u Splitu traži snažan odgovor, obranu prava čovjeka, posebno prava manjina', drži Čačić, ističući da je to stav HNS-a koji od prvog Zagreb Pridea daje podršku toj manifestaciji.

Vesna Pusić pak kaže da podržavaju Pride jer 'vjeruju da Hrvatska jednog dana može postati pravedno društvo sa slobodom životnog stila'.

Pusić se osvrnula i na prijepore između premijerke Jadranke Kosor i predsjednika RH Ive Josipovića oko proslave 20. godišnjice Dana državnosti. 'Ako smo u 20 godina uspjeli okrenuti situaciju u Hrvatskoj i regiji za 180 stupnjeva, onda je dobro pozvati na proslavu i čelne ljude susjednih zemalja', rekla je Pusić.