AKCIJA PROTIV HOMOFOBIJE

CroL zatrpava Kosoričin inbox

15.06.2011 u 12:13

Bionic
Reading

Hrvatski lezbijski portal CroL pokrenuo je akciju zbog događaja na splitskom Prideu te želi upozoriti hrvatske političke i sudske institucije na činjenicu da je količina mržnje pokazana prošle subote u Splitu toliko velika da reakcija na nju apsolutno ne smije izostati

Članice i članovi foruma portala CroL, ali i sličnih, odlučili su na adrese brojnih institucija poslati mail kojim upozoravaju na tragičnu situaciju u našem  društvu. Mail su poslali na mnoge adrese: predsjednici Vlade (predsjednica@vlada.hr), predsjedniku Sabora (predsjednik@sabor.hr), saborskim stranačkim klubovima, sindikatima te institucijama koje bi se trebale boriti za ljudska prava.

Informacija koja se proširila jest da je do ovog trenutka poslano između 100 i 200 takvih e-mailova, navode u priopćenju. Tekst maila prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

kao građanin Republike Hrvatske šokiran sam subotnjim događajima iz Splita, u povodu tamošnje prve Povorke ponosa. Svakome tko je pratio medijsko izvještavanje sa Split Pridea jasno je da policija nije svoj posao napravila kako treba, jer je dozvolila pozive na ubijanje i linč, kao i kamenovanje i fizičke nasrtaje na sudionike i sudionice Split Pridea. Vikalo se nesmetano i kontinuirano 'Ubij pedera!', kršio se masovno Zakon o suzbijanju diskriminacije, nasrtalo se i na novinare, gađalo se ljude bocama i čašama, kamenjem i topovskim udarima, a policija je sve to mirno promatrala.

Očekujem od vas da se u povodu svega spomenutog javno oglasite i oštro osudite nasilje koje se u Hrvatskoj svakodnevno događa prema gejevima i lezbijkama. Opća osuda nasilja 'prema bilo kome' u ovom slučaju nije ni približno dovoljna, jer jasno je da je riječ o nasilju uvjetovanom najtežom homofobijom, a usmjerenom prema LGBT zajednici.

Također, očekujem da podržite svoje gej, lezbijske, biseksualne i transrodne sugrađane u njihovoj borbi za slobodu i ravnopravnost, zbog koje će i cijelo hrvatsko društvo postati bolje i slobodnije. Sramotni događaji iz Splita tiču se svih nas i ako sada okrenemo glavu na drugu stranu pred takvim nasiljem i fašizmom, jednoga dana ćemo se zapitati zašto nitko ne diže glas kada fašisti dođu po nas.