GAY FRIENDLY GRAD

Bandić neće na Gay Pride, ali ga podržava

13.06.2011 u 13:35

Bionic
Reading

'Zagreb je topao Grad koji emitira pozitivno ozračje i njeguje toleranciju. Uvjeren sam da će to pokazati i na subotnjoj gay paradi', kazao je gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine

Iako sam neće prisustvovati Paradi ponosa jer, kako reče, 'ne mora se gradonačelnik svugdje slikati', Bandić je naglasio da je pravo na različitost temeljno ljudsko pravo i civilizacijska stečevina.

'Grad će učiniti sve da subotnja parada prođe u najboljem redu. Osobno neću prisustvovati jer nisam ni do sada. Demokratski uzusi zemlje mjere se pravima manjina', istaknuo je Bandić.

No, da svi u Gradskoj upravi ne misle da je bitno kako o navedenoj temi gradonačelnik razmišlja, posebno nakon eskalacije nasilja u Splitu, svjedoči i stav pročelnice Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnje Fortune koja je, nakon upita novinara, glasno promrmljala: 'Zašto je ovo jako bitna tema?'

Kako je proteklih dana jedini stvarni gazda u Dinamu, Zdravko Mamić, rekao da je obavio razgovore s arapskim šeicima, koji su navodno spremni uložiti u stadion Maksimir, otvorilo se pitanje može li itko drugi osim predstavnika Grada pregovarati o ulaganju u gradsku imovinu.

'Sumnjam da će nam itko išta dati, baš kao što sumnjam da će Mamić donijeti 50 ili 100 milijuna eura. Stadion je gradski. Nikakav zahtjev osim zahtjeva za popravak WC-a i izmjene stolica iz Dinama nismo dobili. Nadam se samo da cijena stolica neće biti dvostruko skuplja kao što je to bilo 2000. godine', kazao je Bandić i dodao da se za bilo kakva ulaganja i intervencije na stadionu mora pitati nadležne u Gradskoj upravi.

Jedna od tema sutrašnje Skupštine bit će izvršenje proračuna za 2010. godinu za koji oporba na skupštinskim odborima nije imala lijepe riječi, ali je ova točka na kraju ipak dobila zeleno svjetlo.

'Čudi me to da nas oporba kritizira. Izvršenje proračuna manje je od 2,5 posto i, da tako bude ove godine, potpisao bih odmah', rekao je gradonačelnik i dodao da su prije nekoliko dana s njim i gradskim ministrom financija Slavkom Kojićem razgovarali ljudi iz Standard & Poor'sa, agencije koja ocjenjuje kreditnu sposobnost Grada.

'Pitali su nas za nas odnos s Holdingom, zašto kasne plaće u njemu i što mislimo o tome. Mogu reći da Grad ispunjava sve obveze prema Holdingu na vrijeme. ZGH nije dužnik ni za što jer Grad daje jamstva za sve. Srbi imaju odličan smisao za humor, pa tako u jednoj njihovoj seriji ima rečenica: Selo gori, a baba se češlja', istaknuo je Bandić jasno dajući do znanja da misli da u ZGH ništa ne rade po pitanju ušteda.

Da bi to dodatno naznačio, podsjetio je i na dokument koji je prije dvije godine osmislila Gradska uprava.

'U travnju 2009. godine donijeli smo dokument pod nazivom 'Smjernice oporavka Grada Zagreba i zaštita građana'. Od Skupštine i ZGH nikad nisam dobio odgovor o tome što oni misle o tom dokumentu. Grad je temeljem njega uštedio i začepio sve rupe. Vjerujem da će i gospodi u ZGH neke stvari doći u glavu', zaključio je Bandić.