AFERA SPICE

Polančec opet pred sudom zbog 400 milijuna kuna

13.06.2011 u 07:37

Bionic
Reading

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec i sedmorica bivših čelnika Podravke i njihovi poslovni partneri danas ponovno izlaze pred Županijski sud u Zagrebu. Tereti ih se da su se udružili kako bi novcem Podravke stekli većinsko vlasništvo nad tom koprivničkom prehrambenom tvrtkom i pritom je oštetili za oko 400 milijuna kuna, javlja Hrt.hr

Sud je prihvatio sve prijedloge optužbe, odnosno saslušanje 115 svjedoka i provođenje svih predloženih materijalnih dokaza, pa se očekuje vrlo dug proces. Spis sadržava 42.000 stranica. Prihvaćeno je i saslušanje 30-ak svjedoka obrane.

Hrt.hr podsjeća da će se na suđenju kao svjedoci pojaviti neka zvučna politička imena, dok će se o mogućem svjedočenju premijerke Jadranke Kosor i njezina prethodnika Ive Sanadera odlučiti naknadno tijekom suđenja. Hoće li svjedočiti Ivan Jarnjak i Stjepan Mesić, također će se odlučiti naknadno.

Uz ostale, bit će saslušani Josip Friščić, Zvonimir Mršić, Ratko Maček i Ljubo Jurčić. Obrana smatra da bi njihovo svjedočenje moglo pomoći u rasvjetljavanju istine u aferi Spice.

Osmorici optuženih za udruživanje radi činjenja kaznenog djela prijeti do tri godine zatvora, a organizatoru do pet godina, dok za zloporabu položaja i ovlasti kazna može biti i 10 godina zatvora. U aferi Spice optuženi su bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnici i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.