FIZIČAR PAVUNA U 'NEDJELJOM U 2'

Demokracijom manipuliraju centri moći

15.03.2009 u 15:53

Bionic
Reading

Gost 'Nedjeljom u dva' bio je fizičar Davor Pavuna koji se nalazi u timu američkog predsjednika Baracka Obame i kojega je ministar energetike Steven Chu imenovao recenzentom projekta u američkome ministarstvu energetike

Član Obamina savjetničkog tima izjavio je kako je teško ljudima koji ga žele u nešto uvjeriti te da vjeruje boljima od sebe. Također je ustvrdio da čovjek njegove struke mora pomalo biti i vizionar. Poštujem ideju demokracije, ali riječ je zapravo o manipulaciji brojnih centara moći i smatra da kao civilizacija nismo svjesni globalnih problema.

Odlazak u inozemstvo naučio ga je da je znanje moć. Prvi biraju prve, drugi biraju druge, samo najbolji biraju bolje od sebe, istaknuo je. Proučava globalnu ekonomiju te savjetuje razne političare. Također je naglasio da ima i kontakte sa sadašnjom hrvatskom vladajućom strukturom koju savjetuje na temelju informacija dobivenih od svojih  studenata koji rade u consulting kompanijama diljem svijeta, rekao je Pavuna za HRT.

Stratešku budućnost Hrvatske vidi u termoelektranama i hidroelektranama. Pritom tvrdi kako je Sunce planetarno energetsko rješenje te da se prijelaz iz 'sive' u 'zelenu' energetiku neće dogoditi preko noći.

Pavuna je diplomirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Sveučilištu Cambridge. Znanstveno se usavršavao u Francuskoj, Australiji, Americi i Indiji.

Posljednje 22 godine živi u Lausanni, gdje je profesor fizike na Ecole Polytechnique Federale (EPFL). Objavio je više od 150 znanstvenih radova te udžbenik o supravodljivosti na engleskom jeziku. Redovito predsjeda svjetskim kongresom o nanoinženjeringu i novim oksidnim tehnologijama u SAD-u, a predsjedao je na nekoliko svjetskih konferencija i ljetnih škola o fizici. Savjetnik je nekoliko korporacija u Engleskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Japanu, SAD-u te u Koreji.

Pavuna komunicira na pet jezika i, među ostalim aktivnostima, svira u džez grupi 4e Etage. Živi u švicarskim Alpama, oženjen je Francuskinjom Sylvie i imaju sina Marka (18) i kćer Anu (14).

Predsjednik Stjepan Mesić prof. dr. sc. Pavunu odlikovao je 2006. Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge u izumiteljstvu.