ZAGORSKI ŽUPAN KOD STANKOVIĆA

'Bez ulaganja u znanje do 2025. bit ćemo perači guzica'

12.06.2011 u 19:57

Bionic
Reading

Mladi lav SDP-a i jedna od uzdanica Zorana Milanovića na predstojećim izborima, kako mu se u posljednje vrijeme tepa, krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić, gostovao je u emisiji 'Nedjeljom u 2' u kojoj je uredniku Aleksandru Stankoviću dao svoje (i stranačko) viđenje izlaska Hrvatske iz krize, te se osvrnuo na aktualnu političku situaciju u zemlji

'Čudan je bio moj put bavljenja politikom i, iskreno, prelamao sam da li ući u politiku jer ono što u posljednjih 20 godina gledamo u Hrvatskoj nije politika, već politikanstvo, i to mi se gadilo. Ali nismo svi isti, shvatio sam da politika može biti dobra i djelovati za javni interes', rekao je Hajdaš Dončić. Prije toga osvrnuo se na nerede na Gay Paradi u Splitu, pritom rekavši da Krapina ne bi na nju reagirala tako konzervativno kao Split

Za Europsku uniju rekao je da mora biti isključivo oruđe i alat za postizanje boljeg standarda, a nikako ne isključivo cilj kojem se teži, dok je na upit kako izaći iz krize ponudio dugoročnu i kratkoročnu strategiju.

'Bez istinskog ulaganja u spoj znanosti, obrazovanja, istraživanja i biznisa, Hrvati će do 2025. godine biti perači guzica i kosači trave', rekao je Hajdaš Dončić, nadodavši da je potrebno srezati broj zaposlenih u javnoj upravi, ali ne u prvom koraku po dolasku na vlast (ako SDP pobjedi na izborima) i isključivo u dogovoru sa sindikatom, kao što je i on učinio kada je postao župan.

'Potrebno je ulagati u energetsku učinkovitost, te radnicima u tekstilnoj i sličnim industrijama koji imaju male plaće država treba pokriti razliku između bruto i neto plaće koja iznosi 200-ak kuna. Prvo će na sebe vezati proizvodnju, što će povećati potrošnju, a tih 200-tinjak kuna će radnici potrošiti na hranu, koja je značajan dio hrvatske industrije. Drago mi je ako su ti savjeti sada pomogli gospođi Jadranki Kosor', nadodao je Hajdaš Dončić, rekavši da SDP, kao ni građani Hrvatske, ne zna pravo financijsko stanje zemlje, a kao rješenje SDP-a za gospodarski oporavak, što je dogovoreno na posljednjem sastanku stranačkih čelnika u Termama Jezerčica, ponudio je decentralizaciju - više novca za općine, gradove i županiju, te veća ulaganja u gospodarstvo.

Poraz SDP-a na prošlim izborima opravdao je činjenicom da predsjednik stranke nije bio kandidat za premijera, a za Ljubu Jurčića rekao je da je dobar ekonomist koji je u politici previše lutao.

Hajdaš Dončić smatra da je general Ante Gotovina samo vojnik koji nije trebao završiti u Haagu, ne želeći ga definirati ni kao heroja ni kao zločinca. Naposljetku, priznao je da je tetoviran, da je kao tinejdžer probao pušiti travu, ali i da je uspješno prebolio sarkoidozu, zbog čega je prestao biti vegetarijanac.