Hrvatska ODJECI ESCHERICHIE

Izvoz povrća stao, cijene prepolovljene

Slučaj Escherichia protresao je Europu, pa ljudi u širokom luku zaobilaze štandove s povrćem. Na početku riječ je bila samo o krastavcu, no kompletnom povrću pala je cijena, što su na svojoj koži dobrano osjetili i proizvođači i izvoznici iz doline Neretve. Voditelj komercijale Agrofructusa Opuzen, Damir Deak, ističe da je od pojave bakterije kompletan izvoz gotovo stao

'Cijena kompletnog voća i povrća pala je za 20 do 30 posto u odnosu na uobičajene cijene, s krastavcem smo zatrpani, on jednostavno nema nikakvu cijenu. Prošle godine cijena mu je bila 4 do 5 kuna, sada možemo reći da ga poklanjamo - nemamo ga kome pokloniti, te mislim da za njega jednostavno nećemo pronaći rješenje', ističe Damir Deak.

'Od pojave bakterije izvoz je kompletno stao, određeni postotak robe ide još prema ruskom tržištu, no moramo reći po dva do tri puta manjoj cijeni od normalne', kaže Deak. Na pitanje znači li to da je od pojave bakterije pojačan interes s ruskog tržišta za hrvatski proizvod, odgovara da je riječ o kostantnom poslu s Rusima, koji traje već dvije godine, te da nije riječ o nekim značajnijim količinama.

'Rješili smo s područja Slavonije četiri, pet kamiona rajčice grapule da rasteretimo domaće tržište. No da je ruski interes povećan u zadnje vrijeme, to za sada još nismo osjetili', ističe Deak.

'U punu berbu rajčice i paprike u dolini Neretve ulazimo kroz desetak dana. Za sada uspijevamo količine koje otkupimo na dnevnoj bazi prodati, no po dosta nižim cijenama od uobičajenih. Trenutačno 95 posto robe plasiramo na domaće tržište, dok je trenutačno u zemlje Europske unije gotovo nemoguće izvesti išta. Što se tiče ostalih zemalja, tu je jedino spomenuto rusko tržište, ovo drugo je zanemarivo', kaže Deak pozivajući hrvatske građane da kupuju proizvode iz domaće proizvodnje jer su to garantirano kvalitetni i zdravi proizvodi i ljudi se apsolutno nemaju čega bojati.

S Damirom se slaže i gospođa Jelica Vučković koja između ostalog s obitelji uzgaja i na placu prodaje zelenu salatu.

'Ljudi izbjegavaju štandove s povrćem, evo cijena je upola manja od lanjske', ističe Jelica, te dodaje da se troškovi proizvodnje ne mogu pokriti. Ako ova situacija potraje, kaže da će ljudi odustati od proizvodnje, konkretno njena obitelj neće više uzgajati salatu. 'Ne bi trebalo biti ikakva straha, neretvanski proizvod je siguran i zdrav kao što je uvijek i bio', zaključuje Jelica.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još