EPILOG SPLIT PRIDEA

Policija podnijela 161 optužni prijedlog

12.06.2011 u 13:53

Bionic
Reading

Policija je nakon jučerašnjeg Gay Pridea u Splitu podnijela 161 optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira, kršenja pravila mirnog okupljanja i neposjedovanja osobne iskaznice te tri kaznene prijave zbog posjedovanja marihuane, a sedam osoba koje su zbog izazivanja izgreda noć provele u službenim policijskim prostorijama, tijekom dana se izvode pred Prekršajni sud, izvijestila je danas PU splitsko-dalmatinska

Policija i dalje pregledava snimke i fotografije koje je jučer snimila prije, za vrijeme i nakon Parade ponosa. Iz policijske uprave još jednom poručuju da će se nakon detaljnog pregledavanja dokaznih materijala ići u nove prekršajne i kaznene progone.

I sinoć su na izvanrednoj konferenciji za medije čelnici policije pozvali TV medijske kuće i ostale koji imaju fotografije ili snimke da im ih daju na raspolaganje kako bi ušli u trag svim izgrednicima koji su vrijeđali, gađali i napadali sudionike povorke.

CENTAR ZA RAVNOPRAVNOST TRAŽI KAZNENE PRIJAVE

Iz Centra za LGBT ravnopravnost upozoravaju da nakon sigurnosnih propusta za vrijeme održavanja Povorke ponosa (Split Pride) u Splitu postoje indicije da bi policija, ali i državno odvjetništvo mogli napraviti daljnje pogreške u sankcioniranju privedenih nasilnika. Prema njihovu mišljenju, počinitelji izgreda u Splitu kazneno su odgovorni za djelo 'zločin iz mržnje' sankcionirano Kaznenim zakonom. 

'U slučaju subotnjih nereda motiv za nasilničko ponašanje bila je mržnja prema LGBT osobama, a također se kontinuirano, organizirano i s jasnom namjerom iznosio govor mržnje, čime su osobe temeljem spolne orijentacije stavljene u podčinjavajući odnos i čime su se stekle sve pretpostavke da se podnesu kaznene prijave na temelju zločina iz mržnje', navodi se u priopćenju Centra za LGBT.

Policija pregledava snimke i fotografije sa Split Pridea