Hrvatska DRUGA STRANA MEDALJE

'Nema mjesta EUforiji, narod još nije rekao svoje'

Dok politička vrhuška gotovo jednoglasno slavi opijena ostvarenim 'dobrim vijestima' iz Bruxellesa, HSP upozorava da nema mjesta nikakvoj euforiji i da teška vremena tek dolaze, a laburisti ističu da narod o ovom pitanju još nije rekao svoje

'Iako se stvara dojam da je Hrvatska nešto riješila, postigla uspjeh, to je potpuno pogrešno', smatra predsjednik HSP-a Daniel Srb i upozorava da 'Hrvatsku čekaju dvije teške godine u kojima treba dočekati ratifikaciju pristupnog ugovora u članicama EU-a, među kojima je i Slovenija'.

'Hrvatska će morati osigurati njihovu naklonost, a to će imati svoju cijenu i biti bolno', uvjeren je Srb, ističući da 'nikako nije trenutak za euforiju, nego za ozbiljno snaženje Hrvatske u međunarodnom smislu tako da postane regionalni lider kako mogla ojačati svoju ulogu, pogotovo kad se uzme u obzir da Srbija premda još nije ni kandidat za članstvo, već sad od Europe dobiva više novaca od Hrvatske'.

Stoga je, zaključuje Srb, 'vrijeme za argumentiranu raspravu oko EU-a, a ne da se stvara ozračje nalik onomu iz 90-ih i privatizacije kada se nije uzimalo u obzir one koji su upozoravali na probleme u gospodarstvu'.

Zbog izostanak pravog dijaloga države i naroda, na 'dobre vijesti' iz Bruxellesa obnevidio nije ni šef hrvatskih laburista Dragutin Lesar: 'Očito je ovaj proces na samom kraju i očito je da je hrvatska vlada dogovorila pravila igre bez naroda ove zemlje. Bit će zanimljivo vidjeti tko će i kada odlučiti objaviti sadržaj pristupnog ugovora. Međutim, tek kad građani donesu svoju odluku, onda će se znati idemo li u EU ili ne idemo. Zasad je odluku donijela samo politička elita.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još