KRAJ ŠOVINIZMU

Suci više neće smjeti omalovažavati žrtve

15.03.2009 u 11:56

Bionic
Reading

Ustavni sud potvrdio je odluku Državnog sudbenog vijeća koja bi se mogla uzeti kao presedan nakon kojega više neće moći ostati nekažnjene šovinističke i uvredljive opservacije koje pojedini suci ugrađuju u svoje presude

To znači da se ubuduće neće smjeti zažmiriti na presude kakva je prvi put bila donesena Zadranki Ani Magaš za ubojstvo supruga, piše Večernji.hr. Sudac je tada napisao da je time što je u noći uoči ubojstva plesala s drugim muškarcem 'iskazala da ne poštuje supruga uopće ili ne u dovoljnoj mjeri', da ga je tim činom 'uvrijedila, odnosno napala njegovu čast i dostojanstvo', implicirajući da je sama kriva što ju je napao.

DSV je, naime, stegovno kaznio suca Općinskog suda u Vukovaru Marka Rogulju upravo zato što je u svoje presude ugrađivao mišljenja koja sa suđenjem nemaju, niti bi smjela imati, nikakve veze.

'Žalbom će tucati luk sucu na glavi i učiti sud pameti...', napisano je, među ostalim, u odlukama vukovarskog suca koji nije štedio riječi na račun tamošnjeg Centra za socijalnu skrb. No bez obzira na motive, ubuduće se neće tako lako slijegati ramenima na situacije poput one u kojoj je sudac poučio Anu Magaš da je logično da ju je suprug nazvao 'kurvom' te da je trebala izbjegavati nekoliko sati susret sa suprugom, jer je znala da je on pod utjecajem alkohola.