REAKCIJE NA ČEHOKA

'Sanader, Čehok i Polančec su simboli vladajućih'

09.06.2011 u 12:17

Bionic
Reading

Nakon što je Mandatno-imunitetno povjerenstvo odobrilo skidanje imuniteta bivšem HSLS-ovcu Ivanu Čehoku, za komentar smo priupitali i druge saborske zastupnike, koji su dijelili klupe, ali i stranačke redove s Čehokom

Bivša predsjednica i članica HSLS-a Đurđa Adlešič za odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva saznala je, kako nam je kazala, u Saboru.

'Ja sam šokirana time. Sve će biti puno jasnije kada institucije odrade svoj posao', rekla je Adlešič

Na pitanje hoće li glasati za skidanje imuniteta kada ta točka dođe na raspravu u sabornicu, Adlešič je odgovorila: 'Naravno, jer mislim da je dobro da institucije odrade svoj posao.'

Iako se po saborskim i novinarskim kuloarima o eventualnom Čehokovom uhićenju govorilo već barem mjesec dana, Đurđi Adlešič optužbe protiv Čehoka očito su bile iznenađenje.

'Zadnji put sam ga vidjela kad je bio na glasanju i baš je rekao da je s njim sve u najboljem redu', kazala je Adlešič

Zahtjev za uhićenjem i pritvaranjem Čehoka, komentirao je i HNS-ovac Zlatko Koračević. 'Moram podsjetiti da smo mi u HNS-u na sve ove nepravilnosti koje su tema istrage, upozoravali još prije četiri godine i, nažalost, ponovno smo u pravu. Činjenica je da jedan grad u kojem je HNS dugo godina sudjelovao na ključnim ulogama gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika postao gradom primjerom. Nažalost, izvođenjem Čehoka, zbog čega smo napustili takvu koalicijsku vladu u Gradu Varaždinu, to je postao grad slučaj i grad pojedinca. U svakom slučaju, Varaždinke i Varaždinci to nisu zavrijedili i to je nešto što nije dobro, ali očito da je postalo način ponašanja i shvaćanja vlasti u čitavoj državi, a posebno u Gradu Varaždinu', kazao je Koračević.

S obzirom na to da se o eventualnoj optužnici govori već mjesec dana, Koračevića smo upitali zašto je postupak krenuo baš sada.

Ja osobno to pripisujem prije svega činjenici da vladajućima u parlamentu više ruke nisu toliko bitne da se pravosudni i represivni sustav blokira', smatra Koračević

Na tu izjavu odmah je replicirao HDZ-ovac Andrija Hebrang. 'Tko je rekao da nam ne trebaju ruke u Saboru, loš je matematičar. Sve ruke su nam dobro došle', kazao je Hebrang, koji sam zahtjev DORH-a i USKOK-a nije htio komentirati.

SDP-ovac Arsen Bauk osvrnuo se na političku konotaciju slučaja Čehok. 'Imamo ovakvu situaciju. Gospodin Čehok dao je ideju da se napravi koalicijski sporazum, gospodin Polančec bio je skrbnik, a Sanader ga je potpisao. Svi troje završili su tamo gdje su završili u jednom trenutku i to na najbolji način simbolizira ovu vladajuću koaliciju', zaključio je Bauk.

Svoju rekaciju tijekom saborske rasprave o zaključcima Mandatno-imunitetnog povjerenstva sa zastupnicima je podijelio i HDSSB-ov Ivan Drmić. On se složio sa skidanjem imuniteta Ivanu Čehoku, ali se usprotivio lišavanju slobode i pritvoru.'Kao obrazloženje za pritvor u zahtjevu se navodi mogućnost ujtecaja na svjedoke i opasnost od ponavljanja kaznenog djela. Te točke mi se čine smiješne. Sve što piše u istražnom zahtjevu, mi smo mogli već godinu dana čitati u medijima, a mogao je i gospodin Čehok. On da je htio utjecati na svjedoke napravio bi to prošlo ljeto, a ne na današnji dan kad se otvara istraga', kazao je Drmić, dodavši da ne vidi razlog za zatvaranje ČehokaZapitao se da li je zahtjev za pritvor došao zbog zatvaranja Poglavlja 23 kako bi se pokazalo da je pravosuđe neovisno i kako bi se pokazalo da se borimo protiv korupcije.'Ovom odlukom mi odlučujemo o sudbini Čehoka i njegove obitelji. Protiv smo toga da se u ovoj državi provodi zakon linča. Kako se u ovih 20 godina u ovoj državi kralo i kako se širio lopovluk...sada nije vrijeme za hajku', rekao je Drmić.