BURNA RASPRAVA U SABORU

'Krpati rupe može običan administrator, a ne Vlada'

08.06.2011 u 21:57

Bionic
Reading

I u pojedinačnoj saborskoj raspravi o izvršenju državnog proračuna za prošlu godinu HDZ-ovi su zastupnici isticali kako su, unatoč recesiji, u 2010. ispunjene sve obveze prema proračunskim korisnicima, dok je oporba upozoravala da se i dalje produbljuju negativni pokazatelji te da hrvatska vlada ništa konkretno ne čini za gospodarski oporavak

'Dok druge nacionalne ekonomije bilježe pozitivan rast, hrvatsko je gospodarstvo i dalje zaglavljeno u zoni negativnog rasta', ustvrdila je Nadica Jelaš (SDP), koja je sa svojom stranačkom kolegicom Ingrid Antičević Marinović za tako 'beznadežnu situaciju' prozvala HDZ-ovu vladu.


'Zadužiti se pa krpati rupe može običan administrator, a ne kompetentna vlada', smatra Antičević Marinović, koja tvrdi da vlada ne vlada 'ovom teškom ekonomskom situacijom u koju nas je dovela svojim nepostupanjem'.

Na ocjenu Nadice Jelaš da HDZ-ova vlada 'donosi proračune koji se temelje na zaduživanju i dodvoravanju biračkom tijelu', reagirao je Krunoslav Markovinović (HDZ), upozorivši na 'ne tako davnu povijest SDP-ove vlade - dodvoravanja Radimira Čačića vlastitim firmama za 400 milijuna državnog novca, poklanjanja Štroku hotela, dodvoravanja Vrhovniku sa 100 milijuna kuna da bi se vlada vozikala na njegovoj jahti'.

Uslijedila je burna reakcija SDP-ova Slavka Linića, koji je Markovinovića optužio za laž i zaradio opomenu predsjedavajućeg potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa zbog opetovanog vrijeđanja zastupnika.

U obranu vlade stao je HDZ-ov Davor Huška istaknuvši kako je, unatoč recesiji, uspjela ispuniti sve proračunske obveze - osigurati urednu isplatu plaća državnim službenicima, urednu isplatu mirovina za milijun i 100 tisuća umirovljenika, isplatu rodiljnih naknada, naknada za nezaposlene...

'Manjak u proračunu iznosi 14 milijardi, a manjak ukupne države ukupno je 4,5 posto BDP-a. Usporedbe radi, prosjek deficita u zemljama EU je 6,4 posto, Velika Britanija ima deficit od 10,4 posto, Slovačka 7,9 posto', rekao je Huška.

Iscrpnost izvješća o proračunu za 2010. pohvalio je i Goran Marić (HDZ), ali i ponovno upozorio na odgovornost Hrvatske narodne banke koja, rekao je, posjeduje 'najsnažnije i najmoćnije ekonomsko oružje, a pogodujući poslovnim bankama, koči izlazak Hrvatske iz recesije'.

Skrenuo je pozornost i na, kako je rekao, nedopustivo ponašanje Ine koja, po podacima Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, isporučuje kerozin skuplje Croatia Airlinesu nego stranim aviokompanijama. Ponašamo se kao da je to normalno. Takvu praksu, koja nije moguća u drugim europskim zemljama, treba prekinuti, poručio je Marić.