Hrvatska AKCIJA UDOMITELJ

'Postani kum ili kuma psu iz skloništa'

Udruga 'Prijatelji životinja' pozvala je danas građane da pomognu napuštenim životinjama kroz individualni angažman i pronalazak udomitelja, odnosno da 'postanu kum ili kuma psu iz skloništa'

Riječ je o akciji 'Udomljavanje je fora' koju u suradnji s udrugom Prijatelji životinja organiziraju Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo i Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu.

Predsjednik te udruge Luka Oman rekao je kako se procjenjuje da u Hrvatskoj ljudi tijekom godišnjih odmora napuste čak i više od tisuću životinja.

Voditeljica Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu Tatjana Zajec izjavila je kako je u skloništu trenutno 180 pasa koje je potrebno udomiti, a imaju i 20-tak ranjenih mačaka.

'Njihov broj će se zbog neodgovornosti građana povećati, što opterećuje ionako već pretrpana skloništa i smanjuje kvalitetu života životinja koje čekaju udomljenje', upozorava Udruga Prijatelji životinja u priopćenju.

Iako svaki građanin nema uvjeta za udomljavanje psa, ističu, može kroz kumstvo pomoći pojedinoj životinji da pronađe novi dom. Kumstvo je izvrsna prilika da se pojedinci zainteresirani za spašavanje pasa brinu o njima posjećujući ih u skloništu, pružajući im privremeni smještaj i tražeći im trajni dom, navode u priopćenju.

Pojašnjavaju kako kum, odnosno kuma može izabrati jednog psa iz skloništa o kojemu će aktivno brinuti šećući ga, družeći se s njim i pokušavajući mu naći udomitelja. Na taj način svaki pas dobiva više šanse za život u domu, gdje će biti novi član obitelji, umjesto boravka u skloništu, što bi trebalo biti samo privremeno i kratkotrajno rješenje.

'Kumovi će dobiti certifikat s imenom svojega štićenika iz skloništa, a svojim zalaganjem za život jednoga psa ujedno daju priliku za život drugim napuštenim psima koje treba skloniti s ulice u sklonište. Za kumstvo se mogu javiti građani iz cijele Hrvatske, a udruga Prijatelji životinja upućivat će građane u skloništa najbliža njihovom mjestu stanovanja', navodi udruga.

Dodaju kako će poziv na udomljavanje, ali i na kumstvo psima iz skloništa, građani dobiti i na događanju 'Udomljavanje je fora' u subotu, 11. lipnja, od 9 do 15 sati, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još