NIŠTA OD STABILIZACIJE

Čekaju nas pljuskovi, tuče i - sparine

07.06.2011 u 11:08

Bionic
Reading

Promjenjivo vrijeme, karakteristično za lipanj koji je najkišovitiji mjesec u unutrašnjosti Hrvatske, nastavit će se i sljedećih dana, međutim temperature će od srijede nakratko malo pasti, najavljuju prognostičari

Udruga Crometeo izdala je danas upozorenje za sjeverni Jadran, Gorski kotar i Liku na lokalno jače grmljavinsko nevrijeme uz obilne oborine, preko 40 litara po četvornom metru. U ostatku Hrvatske poslijepodne i navečer, uz lokalno jak razvoj oblaka i izraženije grmljavinske pljuskove, moguća je i pojava tuče.

U srijedu će u kopnenim krajevima biti promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja. Mjestimice može biti kratkotrajne kiše, a lokalno i pljuskova s grmljavinom. Jutarnja temperatura kretat će se od 14 do 19° C, a najviša dnevna od 26 do 31° C.

Srijeda će na Jadranu biti vrlo nestabilna uz izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, a samo lokalno oborine mogu biti i obilnije. Umjereno do pojačano jugo bit će u postupnom slabljenju, a na sjevernom Jadranu okrenut će na lebić. Najviše dnevne temperature kretat će se od 24 do 29° C.

Četvrtak će nam donijeti dosta oblaka, osobito unutrašnjosti Hrvatske gdje će kiša biti česta pojava. I na Jadranu bi moglo biti kiša i grmljavinskih pljuskova koji ponegdje mogu biti i obilniji. Tijekom dana na Jadranu će doći do postupnog razvedravanja.

Najviša temperatura u unutrašnjosti će se kretati od 20 do 25° C, a na Jadranu od 25 do 30° C.

U petak će posvuda biti više suhog i sunčanog vremena, a rijetki poslijepodnevni pljuskovi mogući su ponegdje u unutrašnjosti.

Dani vikenda Jadranu će donijeti djelomično sunčano, većinom suho i vruće vrijeme. U kopnenom području postojat će mogućnost za kratkotrajne pljuskove, a temperature će ponovno biti u porastu.

Početak sljedećeg tjedna mogao bi donijeti malo ljepše vrijeme, međutim dugotrajnije stabilizacije još nema na vidiku, osobito u kopnenom području gdje će pljuskovi biti češći, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

Jedna narodna izreka kaže: 'Mokri Duhovi, tusti Božić', što jasno govori koliko su lipanjske kiše važne za poljoprivredu. Blagdan Duhova pada 12. lipnja 2011. godine.

Proteklog vikenda Kaliforniju je zahvatila jaka oluja, vrlo neobična i rijetka za ovo doba godine. U mnogim krajevima je pala rekordna količina kiše za lipanj. U mjestu Mining Ridge u nedjelju je palo 211 mm kiše, što će, nakon verifikacije podatka, biti najkišovitiji lipanjski dan u povijesti Kalifornije. Stari rekord iz 1982. iznosio je 148 mm. U mnogim gradovima ovaj je lipanj već postao najkišovitiji u povijesti (San Francisco, Oakland, Santa Barbara). U San Franciscu je palo 24,6 mm kiše, što je za lipanj ekstremna količina. Naime, lipanj je u tom gradu jedan od najsušnijih mjeseci u godini.