KADA PREUZMU KORMILO UNIJE

Mađarska očekuje Hrvatsku u EU-u 2011.

13.03.2009 u 17:34

Bionic
Reading

Hrvatska mora nastaviti usklađivati zakonodavstvo s pravnom stečevinom EU-a kako bi do 2011. ušla u Uniju, unatoč zastoju u približavanju Europskoj uniji zbog spora sa Slovenijom, složili su se ministri vanjskih poslova Hrvatske i Mađarske u petak u Zagrebu

'Za Hrvatsku je važno da održi dinamiku određenu Mapom puta i nadamo se da će pristupiti u prvoj polovici 2011. kad Mađarska bude predsjedala Unijom', rekla je nakon sastanka s hrvatskim ministrom Gordanom Jandrokovićem mađarska ministrica vanjskih poslova Kinga Goencz.

'Zato je nužno odvojiti bilateralni spor od pristupnih pregovora. Nadamo se da će se to uskoro dogoditi', rekla je ministrica koja je u službenom posjetu Hrvatskoj. 'Hrvatska mora nastaviti s usklađivanjem zakonodavstva'.
'Granično je pitanje potrebno odvojiti od procesa približavanja. O tome postoji puna suglasnost svih strana, osim, nažalost, Slovenije', rekao je hrvatski ministar Jandroković.

Dvije su zemlje prijatelji i partneri, a surađuju na području energetike, od transporta plina do nafte i električne energije, rekao je ministar Jandroković. Hrvatska i Mađarska zajedno grade i infrastrukturu, dodao je. Izgradile su tzv. koridor Vc i autocestom povezale riječku luku s Budimpeštom, a u izgradnji je koridor Vb koji će spojiti luku Ploče s Budimpeštom.

Na pitanje mađarskih novinara ministri su rekli da obje vlade razmišljaju o ponovnome otvaranju staroga graničnog prijelaza Goričan-Letenye. 'Mislim da će se taj problem uskoro riješiti u skladu s potrebama lokalnog stanovništva', rekao je Jandroković, a ministrica Goencz rekla je kako je svjesna da je otvaranjem autoceste prema Mađarskoj došlo do poteškoća za stanovnike. 'Treba stvoriti financijske i personalne uvjete', za ponovno otvaranje staroga prijelaza za putnike, rekla je, jer je to 'važno i olakšat će život lokalne zajednice'. Dvoje ministara najavilo je i skoru treću zajedničku sjednicu vlada dviju zemalja 23. ožujka.