FEŠTA ISPRED SV. VLAHA

Prepun Stradun dočekao kapetana Laptala

30.11.2008 u 18:00

Bionic
Reading

Ispred crkve Sv. Vlaha nekoliko tisuća stanovnika Dubrovnika dočekalo je svog sugrađana kapetana Kristu Laptala koji se u grad vratio nakon 16 mjeseci provedenih u grčkom zatvoru

Kapetan Laptalo s obitelji u dubrovačku zračnu luku sletio je u 15.45 sati, nakon čega se uputio prema gradu, gdje su ga je okupljeni burno pozdravili nešto prije 17 sati. Piloti zrakoplova kojim je krenuo iz Zagreba pozvali su ga k sebi u kabinu kako bi povratak u svoj grad vidio i doživio još dojmljivije.

Nakon što se probio kroz mnoštvo na Stradunu, dubrovački kapetan je pred crkvom Sv. Vlaha ponajprije zahvalio zatvorenicima s kojima je boravio u grčkom zatvoru, zatim svima onima koji su ga poduprli, a, kako je rekao, nemaju veze s morem i ne znaju što je more.

Zahvalio je pomorcima koji dobro znaju kakav je njihov život i koji su znali da on nije ni diler drogom ni pijanac, a ponajprije da nije nepošten čovjek, istaknuo je. 'Posebice bih zahvalio onima koji su mogli puno izgubiti da sam proglašen krivim, osobito gradonačelnici Dubravki Šuici, tajniku Sindikata pomoraca Hrvatske Predragu Brazzoduru, Svjetskoj udruzi kapetana te hrvatskoj Udruzi kapetana, a zatim i obitelji, užoj i široj, jer je njihova zasluga što sam sretan', rekao je okupljenim Dubrovčanima kapetan Kristo Laptalo.

Istaknuo je da se ne smije stati, nego se mora učiniti sve da se pomorci zaštite kako se takvi slučajevi više ne bi događali.

Skup, koji se održavao pod motom 'Kapetane, dobro nam doš'o', pjesmom su uveličali Ibrica Jusić, Buco Pende te Dubrovački pučki pjevači.

Grčki drugostupanjski Prizivni sud u Patrasu 27. studenoga poništio je presudu kojom je Laptalo bio osuđen na 14 godina zatvora i kaznu od 200.000 eura. Kapetan je u subotu došao iz Atene u Beograd, a u nedjelju preko Zagreba otišao u Dubrovnik. Prilikom dolaska u Zagreb rekao je:

'Ništa ne vrijedi ova moja oslobađajuća presuda ako pomorci ne budu bolje zaštićeni, ako se neke konvencije ne promijene', izjavio je Kristo Laptalo došavši u Zagreb iz Beograda i dodao:

'I polarni medvjedi su bolje zaštićeni od pomoraca.' U pomirljivom tonu rekao je i da je oprostio Grcima i Ivanu Zvonimiru Čičku jer 'onaj tko ne oprašta, nosi sve grijehe tog čovjeka'.