AGENDA CRKVE U HRVATA

Mons. Župan u ime katoličke većine zatražio ukidanje zakona o abortusu!

Bionic
Reading

Na kraju misnog slavlja, krčki biskup, mons. Valter Župan kao predsjednik Vijeća HBK za obitelj, izrekao je dosad najjače i najprovokativnije političke poruke koje su se čule za vrijeme Papinog posjeta Hrvatskoj

Ustvrdivši da su Hrvati zahvaljujući čvrstini svojih kršćanskih obitelji bili na braniku Europe te postali 'predziđe kršćanstva u ovom dijelu svijeta', Župan je kazao da su Hrvati tijekom povijesti izdržali mnoge oluje, ali da oluja ima i danas.

Promiču se, kazao je, oblici zajedništva života koji 'nemaju nikakav temelj u europskoj kulturi i pravnoj baštini, a upravo se na stabilnosti obitelji i na kršćanskim vrednotama temeljila izgradnja civilizirane Europe i Hrvatske koja je oduvijek sastavni i neodvojiv dio Europe'.

Župan je rekao da okupljeni biskupi, svećenici, redovnici i redovnice te vjernici laici na zagrebačkom Hipodromu predstavljaju 'većinu hrvatskog naroda i građana Republike Hrvatske' te da imaju neotuđivo pravo da žive, javno iznose i traže da se poštuju kršćanske vrijednosti.

U jasnoj aluziji da misli na izvanbračne i homoseksualne zajednice i brakove, Župan je rekao da biskupi i vjernici žele da djeca svoje roditelje mogu nazivati prirodnim imenom, 'mama' i 'tata'.

'Oni imaju, naravno, pravo da pred svima posvjedoče da imaju oca i majku koji su im podarili život', kaže Župan.

U jasnom obraćanju vladajućoj koaliciji i svim nositeljima izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, biskup Župan je u ime Crkve zatražio ukidanje zakona o abortusu: 'Imamo pravo i želimo da oni koji nama upravljaju promiču život i da se konačno revidira zakon iz nekih, željeli bismo vjerovati, proših vremena o prekidu ljudskog života, i da se ne naziva napretkom ono što vodi u smrt.'

Na kraju svoje zahvale Papi, biskup Župan je podsjetio na stoljetne veze između Hrvata i Svete Stolice započete 7. lipnja 879. godine, kada je papa Ivan VIII priznao suverenitet kneza Branimira nad Hrvatima i njihovom zemljom.

Papinu poruku hrvatskim vjernicima pročitajte OVDJE