Hrvatska PORUKA HRVATSKIM VJERNICIMA

Papa osudio sekularizaciju koja razjedinjuje obitelji

Papa Benedikt XVI posvetio je svoju propovijed na zagrebačkom Hipodromu hrvatskim obiteljima. Osudio je sekularizaciju 'koja, posebno u Europi, Boga života gura na rub'. Pozvao je obitelji da budu hrabre i da se odupru rastućoj razjedinjenosti, materijalizmu i površnim iskustvima

U propovijedi je papa Benedikt XVI pozvao obitelji na angažiran misionarski rad.

'Svakome je dobro poznato da je za izgradnju Crkve važna misionarska nazočnost obitelji u najrazličitijim životnim situacijama… Svakome je dobro poznato da je kršćanska obitelj posebni znak Kristove nazočnosti i ljubavi i da je ona pozvana dati poseban i nenadomjestiv doprinos evangelizaciji.'

Istaknuvši da je blaženi Ivan Pavao II tri puta posjetio Hrvatsku, koju je nazvao 'plemenitom zemljom', Benedikt je ustvrdio da je kršćanska obitelj pozvana živo i na originalan način staviti se u službu Crkve i društva, jer je ona uvijek bila primarni put prenošenja vjere te da i danas posjeduje velike mogućnosti za evangelizaciju.

U središnjem dijelu propovijedi Papa je konstatirao da se 'posebno u Europi, širi sekularizacija koja Boga života gura na rub te donosi rastuću razjedinjenost obitelji'.

'Apsolutizira se sloboda bez odgovornosti za istinu i njeguje se kao ideal individualno dobro preko potrošnje, materijalnih dobara te površnih iskustava, ne vodeći računa o kvaliteti odnosa s osobama i o najdubljim ljudskim vrijednostima', kazao je Papa. Dodao je da se ljubav svodi na sentimentalni osjećaj i na zadovoljavanje nagonskih poriva, bez nastojanja da se stvore trajne veze međusobne pripadnosti i bez otvorenosti životu.

'Pozvani smo da se odupremo tom mentalitetu!', zavapio je poglavar Katoličke crkve.

Benedikt je istaknuo potrebu da se promoviraju zakonske odredbe koje bi podupirale obitelji u zadaći rađanja i odgoja djece: 'Drage obitelji, budite hrabre i ne popuštajte tom sekulariziranom mentalitetu koji nudi suživot kao pripravu ili čak kao zamjenu za brak!'

Papa je kazao da je otvorenost životu znak otvorenosti prema budućnosti, pouzdanje u budućnost i znak izgradnje kršćanske obitelji unutar veće obitelji Crkve.

Na kraju svog obraćanja izgovorenog na talijanskom jeziku, Papa je pozvao hrvatske kršćane da navještaju evanđelje cijelim svojim bićem i svim ljudima u svim narodima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još