SUĐENJE ODGOĐENO DO SRIJEDE

Polančecov odvjetnik tražio izuzeće tužiteljica USKOK-a

06.06.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Zagrebu počela je glava rasprava u slučaju 'Spise' za nezakonito preuzimanje Podravke. Na optuženičku klupu prvi put su zajedno sjeli bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec te sedmorica nekadašnjih Podravkinih čelnika i njihovih poslovnih partnera

Na početku današnjeg ročišta Polančecov odvjetnik Anto Nobilo zatražio je izuzeće zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamare Laptoš i Marije Vučko, zbog čega je sudska rasprava odgođena do srijede.

Nobilo, naime, tvrdi da su prilikom ispitivanja svjedoka tužiteljice selektivno unosile u zapisnik tvrdnje koje pokrepljuju optužnicu, a posebno u slučaju svjedoka Miroslava Vitkovića, predsjednika Uprave Podravke.

Prema tvrdnjama Polančecova odvjetnika, Vitković se tijekom ispitivanja u USKOK-u cijelo vrijeme obraćao zamjenici županijskog državnog odvjetnika Irmi Bagarić, koja je bila prisutna samo na njegovom i još jednom ispitivanju od ukupno 130 svjedoka. Vitković je, prema Nobilovim navodima, svjedočio prema tajanstvenom predlošku koji je imala Bagarić, a do kojeg obrana nije uspjela doći. U prilog svojim tvrdnjama Nobilo je predočio dokument koji potvrđuje da su se Tamara Laptoš, Irma Bagarić i svjedok Vitković telefonski razgovarali 60 puta.

Osim toga, Nobilo kaže da je Vitković jedini nakon davanja iskaza dobivao prijepis svojih izjava što, tvrdi Nobilo, ukazuje na to da je Vitković instruiran da zapamti što je točno govorio kako bi to mogao zatim ponoviti pred sudom. Nobilo je istaknuo da je Vitković vrlo važan svjedok, ključni za cijelu optužnicu, te od ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana očekuje  izuzeće tužiteljica.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptošodbacila je Nobilove optužbe i rekla da je to očito posljednji argument koji je obrani nakon svega preostao. Izjavila je da su sve svjedoke ispitali po zakonu te da snimke dokazuju da prilikom ispitivanja svjedoka nisu ništa skrivali. Na pitanje je li zaista toliko puno komunicirala sa svjedokom putem telefona rekla je pomalo nervozno: 'Na to vam pitanje ne želim odgovoriti.'

Dosada najveći antikorupcijski postupak trebao je početi čitanjem USKOK-ove optužnice, nakon čega su se optuženi u aferi Spice trebali izjasniti o krivnji.

Uz bivšeg potpredsjednika Vlade optuženi su bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

USKOK ih tereti da su se udružili s namjerom da preuzmu većinski udio u Podravci, pri čemu su je oštetili za više od 400 milijuna kuna. Obrana poriče takav scenarij i tvrdi da su optuženi željeli spriječiti da Podravka postane žrtva 'neprijateljskog preuzimanja'. Svoje tvrdnje potkrijepili su s nekoliko dokumenata koji su uvršteni u spis s ukupno više od 40 tisuća stranica.

Osim zbog jednog od najvećih spisa u povijesti hrvatskog pravosuđa, dugotrajno suđenje se očekuje i zbog više od 150 planiranih svjedoka.

Na klupi za svjedoke trebala bi se pojaviti i neka zvučna politička imena, a tijekom suđenja vijeće suca Siniše Pleše odlučit će hoće li kao svjedoke ispitati premijerku Jadranku Kosor i njenog prethodnika Ivu Sanadera

Kao mogući svjedoci za sada nisu potvrđeni ni bivši predsjednik države Stjepan Mesić te bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, no od svjedoka koje je predložila obrana sud je prihvatio predsjednika HSS-a Josipa Friščića, SDP-ovog gradonačelnika Koprivnice Zvonimira Mršića, bivšeg glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka i predsjednika Nadzornog odbora Podravke Ljubu Jurčića

Na suđenju će svjedočiti i Nevio Prlog, Polančecov kum, koji je u drugom slučaju optužen da su mu bivši čelnici Podravke namjestili šest milijuna kuna vrijedne poslove, a on je zauzvrat financirao radove na njihovim privatnim nekretninama.

Od javnosti poznatijih imena iz liste USKOK-ovih svjedoka u sudnici bi se trebali pojaviti ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ) Božo Prka i bivši predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak

Odvjetnici optuženih očekuju da će se prvih nekoliko dana suđenja čitati dokumentacija, nakon čega bi trebala početi saslušanja svjedoka.