PREDIZBORNA PODMETAMNJA

Sabor Jambi ponovno skinuo imunitet

13.03.2009 u 15:29

Bionic
Reading

Sabor je na samom kraju ovotjednog zasjedanja još jednom skinuo zastupnički imunitet HSS-ovcu Stipi Gabriću Jambi, a HSS i SDP glasovali su protiv takve odluke, ocijenivši da bi o tome trebalo odlučivati tek nakon izbora

"Zastupnici trebaju biti jednaki kao i svi i ako se u nekoga od nas osnovano sumnja, Sabor mora omogućiti pravnoj državi da potvrdi svoje optužbe, a osobi koja je pod sumnjom da opere svoj obraz. Ali, ako se sumnje godinama javljaju prije svakih izbora, a čovjeku se ne da šansa da se pred sudom obrani, onda ja ozbiljno sumnjam u osnovanost tih sumnji", obrazložio je Gabrićev stranački šef Josip Friščić.

Ustvrdio je da se Gabrić pred svake izbore nađe pod sumnjom, koja nikad nije dokazana.

"Naš kolega Jambo se pred svake izbore nađe pod sumnjom, ganjaju ga specijalci, on se skriva, a kad izbori završe ja ga opet vidim na Pantovčaku", kaže Friščić.

Podsjetio je da je Gabriću u rujnu imunitet skinut za isto kazneno djelo te zaključio da postoji mogućnost da je spis držan u ladici i izvučen prigodno pred izbore.

I SDP-ovci su suglasni sa stavom da pokretanje postupka za skidanje imuniteta Jambu uoči lokalnih izbora nije dobra praksa.

Gabrić je, pak, inzistirao da mu Sabor ukine imunitet, ističući kako ni za što nije kriv. Objasnio je da ga se tereti za nenamjensko trošenje novca za sušu 2004., iako su se poljoprivrednici za koje je taj novac bio osiguran odrekli novca u korist grada Metkovića, koji je tim novcem financirao izgradnju duhanske stanice.

Ma svih tih pet kaznenih prijava mogu okačiti mačku o rep! To su sve politički pritisci na mene da bih išao u koaliciju s HDZ-om, ali to se neće dogoditi', u četvrtak je izjavio Jambo za Novi list.

Premda je predsjednik Mandatno-imunitetnog vijeća Damir Sesvečan (HDZ) objasnio da se uvijek skida imunitet zastupniku kada to zatraži Državno odvjetništvo, činjenica je da je od tog pravila odustao kad je bio u pitanju Branimir Glavaš, kojemu se na Županijskom sud u Zagrebu sudi za ratne zločine u Osijeku devedesetih godina. Glavaš na suđenja odlazi iz saborskih klupa, a uvijek digne ruku za HDZ-ove prijedloga kad im zatreba koji glas.