NAGLASAK NA EU

Brojni strani mediji prenijeli Papine poruke iz Hrvatske

04.06.2011 u 15:42

Bionic
Reading

Svjetski mediji javljaju u subotu o dolasku pape Benedikta XVI. u dvodnevni posjet Hrvatskoj i ističu njegovu snažnu potporu pristupanju Hrvatske Europskoj uniji

'Logično je, pravedno i potrebno da uđete u Europsku uniju', rekao je u zrakoplovu  Sveti Otac novinarima koji su s njim doputovali u Hrvatsku, a prenosi agencija France Presse. Međutim, također je rekao da razumije i euroskeptike koji strahuju od 'prejakog centralističkog birokratizma' EU-a.

'Mislim da većina Hrvata s velikom radošću misli na trenutak ulaska u članstvo', rekao je Papa.

'Može se razumjeti i određeni skepticizam, s obzirom na to da jedan relativno mali narod po broju stanovnika ulazi u već izgrađenu Europsku uniju', kazao je. 'Može se također razumjeti da postoji određeni strah od prejakog centralističkog birokratizma, nacionalističke kulture koja ne vodi dovoljno računa o povijesti te o povijesnom bogatstvu i raznolikosti.

Misija Hrvata (u Europi) mogla bi biti jačanje povijesnosti naših kultura u odnosu na jedan apstraktni racionalizam', rekao je Papa.
Agencija STA ističe da je Papa u svom prvom govoru po dolasku u zračnu luku Pleso rekao da Hrvatska pripada Europi te joj, na poseban način, daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima.

Papin dolazak u Hrvatsku zabilježio je veliki broj stranih medija. Tako o njemu pišu The Washington Post i USA Today koji također u prvi plan stavljaju potporu Svetog Oca pridruživanju hrvatske Europskoj uniji.

BBC javlja da se dolazak Pape u Hrvatsku poklapa s Nacionalnim danom obitelji, ali da je 'širi tajming puno važniji: Hrvatska će obilježiti 20 godina neovisnosti ovoga mjeseca i sada je na pragu članstva u EU i nada se da će postati članicom 2013.'

Agencija APA izdvaja isječke iz Papina govora na Plesu.

'O dvadesetoj obljetnici proglašenja neovisnosti i uoči punopravnog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, davna i nedavna prošlost vaše zemlje potiče na promišljanje sve europske narode pomažući, kako svakom pojedincu, tako i čitavoj zajednici, da očuva i obnovi neprocjenjivu zajedničku baštinu ljudskih i kršćanskih vrijednosti', rekao je Sveti Otac, a prenosi APA.

'Od samih početaka vaš narod pripada Europi te joj, na poseban način, daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima, koje su kroz stoljeća oblikovale svakodnevni život, kao i osobni i nacionalni identitet njezine djece', navodi APA Papine riječi.

Vatikanski radio je javio da je Papa 'toplo primljen u Hrvatskoj'. U svom izvješću prenosi dojmove s dočeka na kojemu su djeca i njihovi roditelji odjeveni u tradicionalne nošnje mahali zastavicama Hrvatske i Vatikana.

'Jedan maleni dječak dao je nasmiješenom Benediktu buket bijelog, crvenog i žutog cvijeća, a drugi je, rekavši da jednoga dana želi postati pilot Papina zrakoplova, izazvao prigušeni smijeh Svetog Oca. Na kraju krajeva, to je posjet kome je središte katolička obitelj, a to je Papa i naglasio u svom govoru, rekavši da je došao proslaviti Prvi nacionalni dan hrvatskih katoličkih obitelji.