ODMOR U NUNCIJATURI

Papa razgovarao s Josipovićem i Kosor u četiri oka

Bionic
Reading

Prvo odredište pape Benedikta XVI, nakon slijetanja u zagrebačkoj Zračnoj luci Pleso, bio je Ured predsjednika Ive Josipovića na Pantovčaku. Nakon toga sastao se s premijerkom Jadrankom Kosor u Apostolskoj nuncijaturi, gdje će se odmarati do skupa u HNK

Nakon prvih govora u zagrebačkoj zračnoj luci, papa Benedikt XVI točno u 12.15 sati stigao je na Pantovčak na sastanak s predsjednikom Josipovićem. U 13 sati zakazan mu je sastanak u Apostolskoj nuncijaturi, gdje će biti i premijerka Jadranka Kosor.

Prema uobičajenom protokolu, Papa i Josipović imali su 30-ak minuta za razgovor u četiri oka (odnosno samo uz prisustvo prevoditelja). Gotovo isti protokol vrijedi i za susret s premijerkom. Takvi su sastanci isključivo protokolarne naravi te šefovi država (a Papa to jest) uglavnom izmjenjuju darove i predstavljaju članove svojih delegacija. Josipović je upoznao Papu i sa svojom suprugom i kćeri. I premijerka Kosor dočekala je Papu u društvu svoga sina Lovre.

13.55 Premijerka Kosor,
nakon razmjene darova i sastanka u četiri oka, pozdravila se s Papom i napustila Apostolsku nuncijaturu. Kosor je papi Benediktu XVI darovala raspelo i evanđelistar. Papa ostaje u nuncijaturi do oko 18 sati, kada kreće u Hrvatsko narodno kazalište na skup s hrvatskim političarima, predstavnicima iz svijeta kulture, gospodarstva, znanosti, diplomacije i vjerskih zajednica.
13.10 Papa na putu prema Apostolskoj nuncijaturi, gdje će i boraviti ova dva dana. Sastanak u Apostolskoj nuncijaturi u potpunosti je zatvoren za javnost te nema ni izravnog televizijskog prijenosa, kao u Uredu predsjednika. Zašto je to tako, nije objašnjeno.

12.52 Nakon 30 minuta razgovora s predsjednikom, Papa odlazi iz Ureda predsjednika prema Apostolskoj nuncijaturi, gdje ga u 13 sati očekuje premijerka Kosor. Zagrebačke ulice potpuno su blokirane i prazne da se Papa može nesmetano kretati u službenom vozilu. Kasnije će kroz grad putovati u papamobilu.


12.34 Započeo službeni razgovor dvojice državnika.

12.32
Razmjena poklona. Papa Josipoviću poklanja knjigu sa skladbama koje su izvodili papinski pjevači na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Knjiga je replika originala iz Vatikanske biblioteke. Josipović je darovao Papi repliku glavne svirale Principal C s najstarijih sačuvanih orgulja u sjevernom dijelu Hrvatske, izgrađenih 1649. godine za crkvu pavlinskog samostana u Lepoglavi. Kositreno sviralo stavljeno je u kutiju-postolje od orahova drva s izrezbarenim motivom lepoglavske čipke ukrašenim pravom pozlatom. Replika je napravljena u radionici Heferer.

12.16 Papa ulazi u Ured predsjednika, još jednom pozdravio se s predsjednikom Josipovićem. Velik broj ljudi - savjetnici i djelatnici Ureda te papinski nuncij i delegacija iz Vatikana.