SMANJEN I BROJ ŽRTAVA

Prostor pod minama smanjen na manje od 800 četvornih metara

03.06.2011 u 18:32

Bionic
Reading

Minski sumnjivo područje u Hrvatskoj s procijenjenih trinaest tisuća četvornih kilometara na početku smanjeno je te je s današnjim danom precizno definirano na 797 četvornih kilometara, izvijestio je Hrvatski centar za razminiranje (HCR), dodajući da je obilježeno sa 16 tisuća oznaka

HCR ističe da je Hrvatska danas sigurna i da joj ne prijeti opasnost od mina na svim dijelovima prometne infrastruture i turističkih odredišta, na područjima obnove, okućnicama i oko objekata društvene namjene.

No 102 grada i općine još trpe posljedice mina, najviše su minirane šume - 63 posto, poljoprivredno zemljište 25 posto i makija i krš 12 posto.

HCR ističe koliko je važno da se i dalje ljudi upozoravaju na opasnosti od mina te podsjeća da se iz godine u godinu broj žrtava mina smanjuje, a zadnji put djeca su stradala 2004. godine.

Danas je u sjedištu HCR-a u Sisku otvoreno sedam postupaka za ustupanje poslova razminiranja i pretraživanja na 741.150 četvornih metara u pet županija.

Riječ je o poljoprivrednoj površini na području Donjih Bogićevaca, površine 107.816 četvornih metara u Brodsko-posavskoj županiji, planinarskoj stazi na području Malog Alana u Parku prirode Velebitu (32.560 četvornih metara) u Ličko-senjskoj županiji, te području uz naselje Podravlje (121.107 četvornih metara) i poljoprivrednoj površini na području Šodolovaca (91.438 četvornih metara) u Osječko-baranjskoj županiji.

U Požeško-slavonskoj županiji otvara se postupak za dva projekta - poljoprivredne površine i okućnice u naseljima Mijačima i Španovici (128.045 četvornih metara) i poljoprivredne površine i šumu u naseljima Toranju, Gornjoj Obriježi i Donjim Grahovarima (112.578 četvornih metara). Zadnje otvaranje je prema projektu šuma, livada i pašnjaka u naseljima Jazavici i Rajčićima u Sisačko-moslavačkoj županiji, površine 147.606 četvornih metara.

Novac je osiguran u državnom proračunu, a početak razminiranja očekuje se za 30 do 40 dana, to jest nakon provedenoga cjelokupnog postupka javne nabave.