ZAŠTITA DJEČJIH PRAVA

Vijeće za djecu uputilo oštro pismo premijerki Kosor

03.06.2011 u 15:54

Bionic
Reading

'Ured pravobraniteljice za djecu treba ostati zaseban ured. Ne treba ga spajati s Uredom pučkog pravobranitelja ili bilo kojim drugim uredom, jer je posljednjih nekoliko godina postao prepoznatljiv u javnosti kao onaj koji uspješno obavlja posao', dio je to pisma koje su na adresu hrvatske Vlade uputili članovi i zamjenici članova Vijeća za djecu, ponukani najavama izmjena Zakona o pučkom pravobranitelju kojima je predloženo spajanje postojećih specijaliziranih pravobranitelja s pučkim pravobraniteljem

Potpisnici, njih 13-ero, smatraju kako bi 'spajanje Ureda pravobraniteljice za djecu s Uredom pučkog pravobranitelja bilo korak unazad i na štetu djece, čija je zaštita jedan od prioriteta Hrvatske kao potpisnice Konvencije UN-a o pravima djeteta'.

Vijeće za djecu smatra kako je upravo o pitanju opravdanosti spajanja nužno i očitovanje tog tijela koje ima zadaću trajnog praćenja ostvarivanja Nacionalnog programa djelovanja za djecu te koordiniranja i usklađivanja rada državnih i ostalih tijela pri ostvarivanju planiranih mjera i aktivnosti.

'Onemogućavanje rasprave i glasanja o preporuci Vladi dovodi u pitanje smisao postojanja Vijeća za djecu u ovakvom sastavu, odnosno daljnje sudjelovanje neovisnih stručnjaka u njemu', ukazuju nezadovoljni članovi Vijeća te podsjećaju kako su raspravu o najavi utapanja Ureda pravobraniteljice za djecu pokrenuli na jednoj od posljednjih sjednica tog tijela tek pod točkom razno. Prenijeli su i kako je 'predsjedavajući sjednice Stjepan Adanić prekinuo raspravu nakon što ju je više puta okarakterizirao kao 'političko izjašnjavanje' i zaključivanjem sjednice spriječio glasanje o preporuci Vladi'.

'Da u pitanju nije bila rasprava o 'naklapanjima medija', dokazuje i odgovor ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, na predstavku Koordinacije udruga za djecu vezano uz izradu novog Zakona o pučkom pravobranitelju. U njemu se, između ostalog, navodi: 'Vrlo je važno naglasiti da novim zakonodavnim rješenjem nije predviđeno ukidanje, već spajanje postojećih stručnih i administrativnih kapaciteta ureda specijaliziranih pravobranitelja s pučkim pravobraniteljem'', poručuju članovi Vijeća i njihovi zamjenici.

Naveli su i nekoliko argumenata u prilog zahtjevu za očuvanjem samostalnog Ureda pravobraniteljice za djecu izražavajući sumnju kako je 'ukidanje specijaliziranih pravobranitelja dobar pristup jačanja sustava zaštite ljudskih prava i sloboda'. Po njima, 'mnogo je vjerojatnije da će postati tromiji, netransparentniji i manje osjetljiv upravo za potrebe posebno ranjivih skupina'.

'Zahtjev EU-a da se pri usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s europskim ojača uloga pučkog pravobranitelja nije u nikakvoj smislenoj vezi s utapanjem postojećih pravobraniteljskih ureda u jedan. Možda se onima koji rade na zakonu to učinilo najjednostavnijim rješenjem koje se u ovom kratkom roku do lipnja može smisliti. Dugoročno je riječ o najskupljem i najpogubnijem rješenju, kojega od Hrvatske nitko nije tražio', stoji u pismu uz zaključno upozorenje kako 'samo vjera u mogućnost promjene prijedloga radne skupine koja radi na izradi zakona sprječava neke od članova, kao i organizacije koje su ih predložile, da već sada ne istupe iz Vijeća za djecu'.

Pismo je upućeno predsjednici Vlade Jadranki Kosor, njezinom zamjeniku Slobodanu Uzelcu te ministrima pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, odnosno obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislavu Iviću.