DAMIR GRUBIŠA UPOZORAVA:

Hitno istražiti navode iz Sanaderova pisma!

02.06.2011 u 15:00

Bionic
Reading

'Nadležne institucije trebaju reagirati na otvoreno pismo koje je poslao bivši premijer Ivo Sanader i istražiti tamo iznesene navode jer javnost mora znati je li tamo nešto krivo rekao, je li manipulirao, ili je sve istina', smatra politolog Damir Grubiša

Prema njegovom mišljenju, to pismo neće imati prevelikog utjecaja na hrvatske pregovore s Europskom unijom, ali bi moglo izazvati dvojbe kod hrvatskih građana. Zbog toga se nadležne institucije DORH i USKOK trebaju očitovati kako ne ni ostao loš okus u ustima, uključujući i prijatelje Ive Sanadera u Europi, prije svega Doris Pack i neke članove Europske pučke stranke.

S druge strane, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko nije želio davati važnost Sanaderovu pismu, rekavši samo da uvijek osobe koje se nađu 'pod udarom prijava sebe prikazuju žrtvom političkog progona'.

Podsjetimo, Sanader je u pismu naveo da je hrvatska Vlada u izvještaju o napretku u poglavlju 23 koje je poslala u Bruxelles njega lažno navela kao optuženika jer protiv njega nije podignuta nijedna kaznena prijava. Također se požalio da mu se krše ljudska prava jer njegovi odvjetnici nemaju uvid u spis kako bi se upoznali s inkriminacijama koje mu se stavljaju na teret.

Za mišljenje krše li se Sanaderu zakonska prava upitali smo odvjetnika Antu Madunića koji je rekao da osumnjičenik ima pravo uvida u spis tek nakon što da iskaz istražiteljima. Ako se odluči braniti šutnjom, objasnio je Madunić, to se također uzima kao pravovaljan iskaz. Sanaderov odvjetnik Goran Suić priznaje da Sanader nije dao iskaz hrvatskim istražiteljima, ali ne svojom krivnjom. U javnosti se spekulira da Sanader kalkulira s iskazom jer bi prije želio vidjeti što mu se stavlja na teret.

Suić kaže da su uvid u spis tražili još u 12. mjesecu prošle godine i predložili su da se prizna ovjereni iskaz koji je Sanader dao pred austrijskim sudom kada je odbacio sve optužbe.

'Da je taj iskaz dao pred bilo kojim hrvatskim sudom, dobili bismo uvid u spis', kaže Suić. Ovako još čekaju. Posljednji kontakt, objašnjava odvjetnik Suić, kada su ih iz USKOK-a obavijestili da planiraju doći u Salzburg obaviti razgovor sa Sanaderom dogodio se početkom siječnja. 'Nakon toga je prošlo šest mjeseci i ja kao njegov odvjetnik nažalost još uvijek nemam uvid u spis. Ovdje je riječ o kršenju osnovnog ljudskog prava po svim konvencijama – prava na obranu', rekao je Suić i dodao kako je smiješno da on iz medija saznaje informacije za što se njegova štićenika tereti.