Hrvatska NEZADOVOLJNI S PARTNEROM

Vlada traži reviziju ugovora s MOL-om

Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost za vođenje pregovora s MOL-om da bi se izmijenio Ugovor o međusobnim odnosima dioničarima koji se odnosi na Inu. Ministar gospodarstva Đuro Popijač naglasio je da Vlada nije zadovoljna 'ispunjavanjem određenih ciljeva'

'Cilj pregovaračkog postupka je učinkovita realizacija ciljeva iz ugovora te jačanje nacionalne energetske stabilnosti i njezine tržišne pozicije u Hrvatskoj, jugoistočnoj Europi i cijeloj regiji. Naime, prema mišljenju Republike Hrvatske, ovi ciljevi nisu ostvareni u cijelosti', rekao je ministar Đuro Popijač.

MOL-u će Ministarstvo gospodarstva uskoro podnijeti pisani zahtjev za postupak pregovora, rekao je Popijač. Prvi ugovor je, podsjetimo, sklopljen 17. srpnja 2003. godine, a Prve izmjene i dopune tog ugovora sklopljene su 30. siječnja 2009. godine.

U odluci stoji da je 'cilj pregovaračkog postupka osiguranje učinkovitije realizacije ciljeva iz Ugovora, a osobito zadržavanje i jačanje nacionalne energetske stabilnosti te poboljšavanje poslovanja Ine i njezine tržišne pozicije'.

U izaslanstvu Vlade za vođenje pregovora o Drugoj izmjeni i dopuni tog ugovora su: Đuro Popijač, ministrica financija Martina Dalić i predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern.

Ovaj Vladin potez može se protumačiti i kao nastojanje da se smanji MOL-ova premoć u INA-i. MOL je, naime, dobio upravljačka prava kao da je većinski vlasnik INA-e, a to su  omogućile Prve izmjene ugovora od 30. siječnja 2009. godine. Tada je s MOL-om pregovarao bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec u vrijeme bivšeg premijera Ive Sanadera.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još