BOLJKE ZDRAVSTVENOG SUSTAVA

U Hrvatskoj ima 280 tisuća alkoholičara

01.06.2011 u 16:55

Bionic
Reading

Hrvatski zdravstveni sustav ne funkcionira – ustvrdio je prof. dr. Rajko Ostojić, saborski zastupnik SDP-a i potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo, na tribini 'Sveobuhvatno, solidarno i svima dostupno zdravstvo', koja je u utorak navečer održana u hotelu Le Meridian Lav u Podstrani kod Splita

U dužem stručnom izlaganju pred članovima i simpatizerima SDP-a te stručnjacima i liječnicima Rajko Ostojić je citirao zaključak liječničke strukovne udruge koja je konstatirala da u hrvatskom zdravstvu svi puno rade s malo učinka i pacijent je nezadovoljan. Posljedica je to, po njegovom mišljenju, čitavog niza strateških pogrešaka u reformama i totalne dezintegriranosti sustava.

'Ključna greška leži u činjenici da je liječnik opće prakse danas poduzetnik. Liječnici nisu biznismeni i to je problem. Liječnici se danas moraju baviti knjigovodstvom, a ja sam prije svega liječnik i ne želim učiti fakturirati', nastavio je Ostojić.

Domaćin tribine, čelnik SDP-a splitsko-dalmatinske županije Arsen Bauk je u uvodu naglasio da je rezultat predstojećih izbora lako predvidjeti, ali pravi posao zapravo tek predstoji. 'Mi moramo svim biračima, ne samo članovima i simpatizerima SDP-a ponuditi novu nadu, rješenje i jasnu viziju i tada će se, nema sumnje, dogoditi promijene', izjavio je Bauk.

S time se složio i Rajko Ostojić koji je komentirao aktualne polemike o javnom i privatnom zdravstvu. 'Privatnici su poželjna konkurencija, nitko u SDP-u nije protiv privatnog kapitala, ali ne na račun javnog zdravstva i primarne zaštite. U sadašnjoj situaciji privatno zdravstvo isisava novac iz HZZO-a, iz javnog zdravstva kojega svi plaćamo', izjavio je Ostojić. Kao primjer dobro uređenog javnog zdravstva je istaknuo primjer Velike Britanije koja je još 1948. u zemlji koja je srce kapitalizma jasno uredila odnose u javnom zdravstvu.

'HZZO mora jasno odrediti koje usluge pruža za novac koji se uplaćuje. Isto tako se mora staviti naglasak na obiteljsku medicinu kao ključni segment zdravstva te na decentralizaciju. Potrebna je i puna informatizacija zdravstva jer će to omogućiti transparentnost troškova', nastavio je Ostojić.

Upozorio je i na neke probleme koji su nedovoljno poznati, primjerice da se čak 280 tisuća ljudi u Hrvatskoj može smatrati alkoholičarima, a svako peto dijete pretilim. Nije zaobišao ni trošak magneta u Gospiću, gradu aktualnog ministra zdravstva, te je napomenuo da se za isti trošak moglo u tri grada veličine Gospića imati rodilište. Pri tome je na umu imao Sinj, Imotski i Makarsku.

'Umjesto sadašnjeg modela amerikanizacije zdravstva, moramo integrirati sustav, povezati domove zdravlja i naglasak staviti na obiteljsku medicinu. U tom segmentu se rješava 80 posto problema. To će smanjiti pritisak na specijaliste i na bolnice', zaključio je Ostojić, vrlo vjerojatno budući ministar zdravstva.