REAGIRANJE RABINA

Lucijano Moše Prelević: Ja ne kršim šabat!

01.06.2011 u 13:21

Bionic
Reading

U telefonskom javljanju Lucijano Moše Prelević, glavni rabin Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj, demantira kolegu glavnog rabina Židovske vjerske zajednice Bet Izrael, dr. Kotela Da-dona, i kaže da nije točno da krši šabat

Rabin Prelević je jučer dao izjavu tportalu u kojoj je pojasnio da ne smatra da krši šabat time što se odaziva na susret i rukovanje s Papom Benediktom XVI u subotu u Hrvatskom narodnom kazalištu, a za što ga je optužio njegov kolega, rabin Kotel Da-don.

Da-don nam je kazao da se ne može pojaviti na tom skupu jer bi to za njega bilo kršenja šabata, vjerskih propisa koji ograničavaju djelovanje i kretanje pobožnih Židova subotom (vidi jučerašnji članak 'Hrvatski biskupi izazvali pomutnju među drugim vjerskim zajednicama').

Rabin Da-don kazao je da je rabin Prelević više puta kršio šabat, pa tako i kada se na subotu odazvao susretu s bivšim američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom, odnosno svečanoj večeri koju je na Pantovčaku priredio predsjednik Stjepan Mesić, što Prelević oštro i odlučno demantira.

'Ja ne kršim šabat kako tvrdi rabin Da-don. Ja uopće nisam bio na večeri s predsjednikom Bushom jer niti sam bio pozvan niti sam tada bio rabin', kazao nam je s molbom da se objavi njegov demanti.