Hrvatska PAPA U ZAGREBU

Vodič kroz ulice zabranjene za vožnju i parkiranje

Dolazak pape Benedikta XVI u Zagreb znači i posebnu regulaciju prometa na ruti po kojoj će se Sveti Otac kretati i na mjestima na kojima će boraviti. Uz zabranu zaustavljanja, parkiranja i vožnju po određenim ulicama, policija je od Grada zatražila da izda zabranu rada za određene trgovine i ugostiteljske objekte

U kojim će ulicama, koje su podijeljene na crvene, plave i zelene zone, 4. i 5. lipnja biti zabranjena vožnja, zaustavljanje i parkiranje, možete pogledati u fotogaleriji. Listu trgovina koje neće biti otvorene možete pronaći ovdje.

'Proteklih smo mjeseci obavili sigurnosnu provjeru oko 10.000 građana, oduzeli oko tisuću komada oružja, zavarili oko tisuću šahtova i drugih interesantnih otvora', kazao je na konferenciji za novinare zamjenik načelnika PUZ-a Mihael Varga.

U PUZ-u ističu da je teško govoriti koliko je ovaj dolazak jednog pape bilo kompliciranije osigurati od prethodnih, ali dodaju da će i za ovu prigodu dobiti ispomoć kolega iz svih PU-a u Hrvatskoj.

'Prvotno se očekivalo dvije tisuće autobusa s hodočasnicima, a posljednji podaci govore da će ih biti između petsto i šesto.

Upute građanima

Osim što građane upozorava da ne parkiraju u zonama kretanja i objekata posjeta, policija od građana traži i da na trasi kretanja zatvore prozore i ne borave na balkonima. Ukoliko građani primijete da se u zoni stambenih objekata kreću nepoznate osobe, policija moli da je se obavijesti o tome. Također upozoravaju sve one koji dolaze na Trg bana Jelačića i Hipodrom da ne nose kišobrane i transparente na štapovima, kao i da za vrijeme pozdravljanja Svetog Oca ne bacaju bukete cvijeća i slično. 

To je manji broj nego pri prijašnjim dolascima papa i jedino što nam može otežati posao je kiša', istaknuo je Varga, dodavši da se očekuje između 250 i 400 tisuća vjernika.

Zamjenik šefa zagrebačke policije drži da zatvaranje prometa, u trenucima kada bude prolazila kolona s Benediktom XVI, neće biti dulje od 35 minuta.

'Garantiram da kolapsa u prometu neće biti', istaknuo je Varga, a na njegove riječi se nadovezao načelnik Odjela za sigurnost prometa Viktor Forjan, kazavši da će policija na mjestima gdje se ne smije parkirati ostaviti pisane obavijesti.

Ukoliko se automobili ipak zateknu na takvim mjestima, paukom će biti premješteni na drugu lokaciju.

'Budu li automobili propisno parkirani, njihov vlasnik neće snositi trošak premještanja. Gdje su vozila prebačena, vlasnici će moći saznati pozivom na broj 192', zaključio je Forjan.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još