ZA RAZLIKU OD SVOG PRETHODNIKA

Papa će misu služiti na latinskom jeziku!

01.06.2011 u 13:34

Bionic
Reading

Iako je papa Ivan Pavao II sve govore, kao i misna slavlja tijekom svoja tri boravka u Hrvatskoj, izricao na hrvatskom jeziku, njegov nasljednik Benedikt XVI hrvatskim će se vjernicima obraćati na latinskom i talijanskom jeziku

Naime, Svetu misu na Hipodromu 5. lipnja Papa će držati na latinskom, dok će propovijed započeti na hrvatskom te nastaviti na talijanskom jeziku, rekao je u srijedu krčki biskup Valter Župan, ujedno i predsjednik Vijeća HBK za obitelj.

Ivan Pavao II pjeva na hrvatskom u Solinu 1998.


Papa Benedikt XVI i svoj govor na primanju uglednika iz vjerskog, političkog i javnog života u Hrvatskom narodnom kazalištu održat će na talijanskom jeziku. Naime, talijanski je, uz latinski, drugi službeni jezik Vatikana.

Služenje mise na latinskom jeziku zapravo ne iznenađuje - Papa je 2007. izdao naputak biskupima da dopuste služenje misa na latinskom jeziku koji je u općoj upotrebi bio do Drugog vatikanskog koncila 1962. godine.

Misa na latinskom jeziku koju svećenik služi okrenut prema oltaru, a ne prema vjernicima bio je jedan od zahtjeva ultratradicionalista čiji su čelnici ekskomunicirani 1988.

Papa Benedikt očito je skloniji zahtjevima tradicionalista od svoga prethodnika koji se trudio u svakoj zemlji koju je posjetio govoriti ili barem čitati na nacionalnom jeziku. Tako je bilo i za njegova tri pastoralna posjeta Hrvatskoj 1994, 1998. i 2003. godine, kao i za vrijeme posjeta BiH.

Papa Ivan Pavao II na hrvatskom je držao govore, služio misu te molio i pjevao. Iako se može reći da je hrvatski jezik blizak poljskom, materinjim jeziku Ivana Pavla II, on je i tijekom posjeta npr. Japanu čitao na japanskom jeziku.

Služenje latinske mise još je jedna poruka pape Benedikta XVI biskupima da omogućuju svećenicima tradicionalistima upravo služenje takve mise.