OBERSNEL POTVRDIO:

Policija zatražila dokumente o nabavci oružja u Rijeci

31.05.2011 u 22:39

Bionic
Reading

Iako je VNS zaključio da se sve eventualne zlouporabe kaznenopravnog sustava moraju provjeriti, primorsko-goranska policija zatražila je od riječke gradske uprave svu dokumentaciju koja se tiče nabavke oružja u Rijeci 1991. godine. Policija se pritom pozvala i na DORH, iako je Državno odvjetništvo na početku samog slučaja anonimne prijave protiv SDP-ovog Slavka Linića kazalo da nema osnova za istragu

Da je policija zatražila svu dokumentaciju vezanu uz osnivanje Kriznog štaba Općine Rijeka 1991. godine i svih odluka o nabavci oružja za obranu Rijeke, Novom listu je potvrdio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

'Radi se o dokumentima starim 20 godina, za koje više nema zakonske obveze čuvanja, stoga nam treba koji dan da prikupimo papire', kazao je Obersnel.

Policija je od riječke gradske uprave zatražila dokumente koji se tiču odluka o tome tko je i temeljem kojih akata trošio novac za naoružanje 1991, a ne i dokumente koji se tiču i uplatnice o povratu 830.000 maraka s inozemnih računa, nakon što transakcija oko kupovine oružja nije uspjela.

Prema saznanjima Novog lista, dopis Obersnelu poslao je osobno načelnik PU primorsko-goranske Tomislav Dizdar te se pritom pozvao na Zakon o policiji, ali i na DORH, iako je Državno odvjetništvo već kazalo da nema osnova za istragu ni za informativne razgovore.

Podsjetimo, Linić se našao u fokusu javnosti nakon što se pojavila anonimna prijava koja ga tereti za navodni nestanak 800.000 njemačkih maraka u srpnju 1991. godine kojima je trebalo biti kupljeno oružje iz Slovenije. Linić je u tom razdoblju bio riječki gradonačelnik i šef Kriznog štaba. Nakon što su optužbe procurile u javnost, Linić je za sve okrivio ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka i ravnatelja policije Olivera Grbića, optuživši ih da mu podmeću.

Uskoro se javnosti obratio i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, koji je pak iznio optužbe na račun ravnatelja policije Grbića. Prvi čovjek policije, navodno je, netom nakon ostavke bivšeg premijera Sanadera HDZ-ovcima sugerirao da pišu anonimne prijave protiv oporbe. Zbog Polančecovih optužbi, hrvatska politička scena ne miruje već tjednima.