PRVE PRITUŽBE POVJERENIKU

'Zašto HRT prikazuje dokumentarce o slonovima, a ne o kanarincima?'

31.05.2011 u 14:15

Bionic
Reading

Povjerenik za korisnike usluga HRT-a Zvonko Šeb prezentirao je pred Programskim vijećem na Prisavlju sve ono što tištalo gledatelje u periodu od tri tjedna, od kada je izabran na tu funkciju, do danas. Šeb je zaprimio četrdesetak pisama, e-mailova i telefonskih poziva gledatelja i izravno involviranih sudionika pojedinih emisija koji su bili nezadovoljni načinom na koji su oni ili neke činjenice bile prezentirane u njima

Tako građanska inicijativa Krug za Trg smatra da je u 'Dnevniku' 7. svibnja iznesen netočan podatak o broju prosvjednika pred Hrvatskim narodnim kazalištem. Inicijativa je smatrala da je pred HNK-om bilo više od nekoliko

desetaka prosvjednika koliko je navedeno u prilogu. Branko Hebrang zatražio je ispravak priloga objavljenog u središnjem 'Dnevniku' u kojem je urednica i voditeljica Sandra Križanec, najavljujući izvještaj iz Kumrovca sa skupa na kojemu je govorio i Stjepan Mesić, ustvrdila da je Mesić rekao da 'Tito nije naredio likvidacije zarobljenika na Bleiburgu, ali je sigurno da je to učinio Andrija Hebrang'. Hebrang smatra da je tim proizvoljnim zaključkom i krivom interpretacijom Mesićeve izjave pokojnog Hebranga oklevetala.

'Obične' gledatelje s područja Istre smeta loš prijem signala, pa je tako D. Levak iz Poreča podnio zahtjev za provjeru pravne i ustavne regulative o (ne)plaćanju pristojbe na području koje nije pokriveno televizijskim signalom.

Gledatelj Milan Buneta, koji nema problema s prijamom, prigovor je uputio na odabir dokumentarnih emisija o životinjama jer se u njima, kako kaže, uglavnom govori o medvjedima, slonovima i tigrovima. Stoga je predložio otkup i emitiranje dokumentarne serije o kanarincima (porodica fringilidi).

Damir Fabijanić smatra da je u razgovoru s dr. sc. Nevenom Šerićem u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' prikriveno reklamirana knjiga dr. Šerića 'Ljepote hrvatskoga Jadrana', a da nigdje nije navedeno da je riječ o komercijalnom projektu.

U pisanom odgovoru urednica redakcije i emisije 'Dobro jutro, Hrvatska' Gabrijela Perišić dopušta da je razgovor nespretno vođen jer se voditelj nije u potpunosti držao dogovora i sinopsisa, a njegov gost zloupotrijebio je činjenicu da se emisija emitira uživo.