SVAĐA NA PRISAVLJU

Nada Zgrabljić Rotar ušutkivala Silviju Luks i oduzela joj riječ

31.05.2011 u 14:11

Bionic
Reading

Predsjednica Nadzornog odbora HRT-a Silvija Luks i predsjednica Programskog vijeća HRT-a Nada Zgrabljić Rotar ponovno su se verbalno sukobile, ovoga puta oko hodograma koji bi trebao uslijediti nakon što se 14. lipnja zatvori natječaj za predsjednika Uprave HRT-a

Luks tvrdi da Zgrabljić Rotar opstruira izbor i imenovanje prvog čovjeka Prisavlja, a samim tim oteže i izbor dva dodatna člana Uprave i glavnih urednika HTV-a i HR-a.

Predsjednica Vijeća predložila je da predsjednik Uprave bude izabran i imenovan krajem lipnja, jer treba obaviti razgovore s kandidatima i uskladiti termine s članovima Vijeća i NO-a koji biraju predsjednika Uprave, dok Luks smatra da se sve može obaviti do sredine lipnja, čime bi se ubrzao izbor glavnih urednika HTV-a.

'Nepotrebno ste razvukli izbor glavnih urednika HR-a i HTV-a za rujan i sve se moglo dovršiti do 15. srpnja', ustvrdila je Luks, dodajući da se na taj način nepotrebno dolazi u situaciju da se glavni urednici, koji prema novom zakonu odgovaraju za Informativni program, biraju pred izbore.

Zgrabljić Rotar joj je na to replicirala obrazloženjem da se za izbor glavnih urednika treba pribaviti i mišljenje zaposlenika kuće, a s obzirom da dolazi vrijeme godišnjih odmora, treba izbjeći raditi to u srpnju i kolovozu.

Kako su riječi Silvije Luks bile u povišenom tonu, a i činjenica je da ju je optužila i za kršenje zakona, Zgrabljić Rotar je predsjednicu NO-a optužila za mobing.

'Vršite mobing nada mnom i nad tajnicom, molim vas da se ne derete na sjednicama na nas', poručila je Zgrabljić Rotar, dodajući da je sve argumentirano obrazložila te da se sve radi prema slovu zakona.

Na izrečeno je Luks pokušala replicirati, ali joj je Zgrabljić Rotar oduzela pravo da govori i nastavila.

'Sad je dosta. Danima šaljete mejlove i pisma, vršite pritisak i ponižavate nas', zaključila je.

Kako se nitko od preostalih članova Vijeća nije javio za riječ, sjednica je zaključena, a dio na kojem se raspravljalo o elementima privremenog ugovora između Vlade i HRT-a vezane uz aktivnosti Programskog vijeća te načelima planiranja i financiranja programa bio je zatvoren za javnost.

Nakon sjednice Luks je osjetila potrebu novinarima još jednom iznijeti svoje viđenje situacije. 'Predsjednica Vijeća opstruira provođenje Zakona o HRT-u, ali ne znam u čijem cilju i za koga to radi. To je protivno obavezama koje je Hrvatska preuzela prihvaćajući zajedničku stečevinu EU-a i protivno je zatvaranju poglavlja 23.'