PRIJEM U HNK

Jure Radić među odabranicima za rukovanje s Papom

31.05.2011 u 16:14

Bionic
Reading

Jedna od stanica pape Benedikta XVI u Zagrebu bit će i Hrvatsko narodno kazalište gdje će se prvog dana svoga boravka u Zagrebu susresti s predstavnicima vjerskog, političkog i javnog života. Među uzvanicima bit će i 16 privilegiranih koji će se osobno susresti s Papom

Papa se u HNk očekuje oko 18 sati, dok će uzvanici morati doći i sat i pol ranije zbog sigurnosnog pregleda. Za to vrijeme će u dvorani glumci čitati odabrane tekstove: Joško Ševo i Renata Sabljak govore tekstove Ive Vojnovića, Petra Zrinskog, Ivana Gundulića, Tina Ujevića, Josipa Prudeusa, Antuna Gustava Matoša, Josipa Pupačića, Jure Franičevića Pločara, Slavka Mihalića, Baščansku ploču, Šibensku molitvu...

Papu će u 18.05 dočekati Ana Lederer, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta, Branko Mihanović, ravnatelj Opere, Stela Telebuh Stazić, poslovna ravnateljica HNKi Nataša Janković, voditeljica protokola HNK. Papa će potom uživati u nastupu folklornog ansambla Lado koji će mu otpjevati crkvene pučke napjeve.

Papi će se pozdravnim govorom obratiti nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić, predsjednik Vijeća za kulturu HBK-a te prof. dr. sc. Niko Zurak, liječnik, član Papinske akademije za život. Nakon toga slijedi kratki instrumental. Borivoj Martinić Jerčić i Aleksandar Milošev iz Zagrebačkih solista izvode Duet za violinu i violu u D-duru, stavak 'Romanza' skladbu dubrovačkog skladatelja iz XVIII. st. Ivana Mane Jarnovića). Nakon toga papa Benedikt XVI održat će govor.

16 odabranih za susret s Papom

Najzanimljiviji dio programa u HNK zasigurno je susret sa 16 odabranih. Tako će s poglavarom Katoličke crkve pročavrljati predstavnici vjerskih zajednica Jovan Pavlović, mitropolit Zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije, Lucijano Moše Prelević, glavni rabin Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj, te muftija Ševko ef. Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Tu će priliku imati i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu, barun Nikola Adamovich Cepinski, veleposlanik Suverenog malteškog vojnog reda, Nevenka Nekić, dopredsjednica Hrvatske Paneuropske unije, Ljilja Vokić, ravnateljica VII. gimnazije u Zagrebu, Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci; ugostitelj iz Münchena Ivo Sadrić, fra Bonaventura Duda, bibličar i profesor emeritus KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, te Emilio Marin, bivši veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.

Među njima su i skijaš Ivica Kostelić, Jure Radić, direktor instituta IGH i genetičar Tomislav Domazet Lošo.

Podsjetimo, Jure Radić, kao tadašnji predsjednik Državnog povjerenstva za odnose s vjerskim zajednicama, Vatikan je očito zadužio svojim angažmanom u vrijeme pregovora o trajnom reguliranju odnosa Hrvatske i Svete Stolice preko četiri međunarodna ugovora. Tim dokumentima regulirana su pravna, pastoralna, odgojna i gospodarska pitanja u odnosima između države i Crkve u Hrvatskoj, od kojih je, može se reći, najviše profitirala Katolička crkva.