NIJE BILO PREPISIVANJA!

U zadarskim gimnazijama našli 100 istih eseja

31.05.2011 u 13:18

Bionic
Reading

Nitko od 14 maturanata zadarske Gimnazije Jurja Barakovića, koji su se našli pod sumnjom da su prepisali eseje na državnoj maturi, neće biti izbačen iz daljnje utrke za studentski indeks, otkriva Jutarnji list. Istragom je utvrđeno da nije bila riječ o prepisivanju, već da su učenici jednostavno bili trenirani za takvu formu eseja

Naime, istragom koju je proveo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), a koja je bila proširena na sve zadarske maturante, pronađeno je još 86 eseja gotovo identičnog sadržaja.

Od 100 spornih eseja na višoj, razini A, 63 napisali su učenici Gimnazije Jurja Barakovića, a 37 iz ostalih zadarskih gimnazija. Prema očitovanju školskog povjerenstva, sve je učenike u Gimnaziji Jurja Barakovića za maturu iz hrvatskoga jezika pripremala ista profesorica, Tatjana Kamber, koja uz to drži pripreme i u Agenciji intelektualnih usluga ACRO.

'Povjerenstvo je zaključilo da tu nije riječ o prepisivanju, već da su učenici jednostavno bili trenirani za takvu formu eseja, što u samoj školi, a što na pripremama u Agenciji ACRO', rekao je Jutarnjem ravnatelj NCVVO-a Goran Sirovatka i dodao da će neki izgubiti čak 15 od 40 bodova.

'Ovu pojavu smatramo neprihvatljivom pa ćemo za iduću godinu povećati broj djela koja učenici moraju pripremiti za esej', najavio je Sirovatka. Naime, za ovu godinu učenici su za razinu A trebali pripremiti osam djela, od kojih su im dva bila ponuđena kao tema: Balzacov 'Otac Goriot' te 'Opomena' A. B. Šimića.

'Začuđeni smo mogućnošću da bi ti eseji (kojih je nemali broj) mogli biti prepisani, i to s istoga obrasca. Isto tako, bilo bi poražavajuće kada bi bilo koji profesor poučavao svoje učenike na taj način', navodi se u priopćenju koje je potpisala prof. Marina Čubrić.

'Smiješno je da se cijela zemlja bavi esejom od 300 riječi. Teze se podudaraju zato što su djeca imala istog 'trenera', profesora s kojim su se četiri godine pripremala za ispit. Ne mogu djeca napisati da je Balzac imao dva sina kad je imao dvije kćeri. Ne mogu napisati da te dvije kćeri nije volio kad ih je obožavao', izjavila je prof. Tatjana Kamber.

Istaknula je da jamči da će njezini učenici, koji su sada u drugom razredu gimnazije, kada za dvije godine izađu na državnu maturu, opet napisati iste eseje.