ISTRAŽIVANJE NOVE TV I AGENCIJE IPSOS PULS

Skoro polovina Zagrepčana želi gradske izbore

30.05.2011 u 18:19

Bionic
Reading

Iako su od lokalnih izbora prošle dvije godine, u najvećim hrvatskim gradovima - Zagrebu i Splitu - već se vide naznake nezadovoljstva gradonačelnicima Milanom Bandićem i Željkom Kerumom. Bandić je siguran dokle god traje aktualna politička kohabitacija, dok u Splitu većina građana niti ne zna kime bi zamijenila aktualnog gradonačelnika Keruma, pokazalo je istraživanje Nove TV i agencije Ipsos Puls

Da Milan Bandić vjerojatno ne bi preživio nove gradske izbore, ili eventualni referendum, pokazalo je i istraživanje koje je za Novu TV odradila agencija Ipsos Puls. Naime, Bandić, za razliku od lokalnih izbora 2009. kada je iza njega stajao SDP, ima upola manju podršku. Da se primjerice izbori za novog gradonačelnika održavaju danas, najbolje bi prošao Josip Kregar, koji bi osvojio 24,6 posto glasova. Slijedi ga Milan Bandić s 22 posto, Davor Bernardić, zagrebački SDP-ovac, osvojio bi 19,5 posto, dok bi HNS-ovac Dragan Kovačević osvojio 7,2 posto.

Kako SDP još nije odlučio kojeg će kandidata istaknuti na izborima, agencija Ipsos Puls napravila je izračune i s drugim uglednim zagrebačkim SDP-ovcima. Tako bi primjerice jedan listić mogao nositi i ime Miranda Mršića, pri čemu bi Josip Kregar i dalje bi bio prvi sa 25,8 posto, Mirando Mršić imao bi 23,5 posto, a Milan Bandić 19,8 posto. U drugoj kombinaciji građane se anketiralo s predsjednikom zagrebačke Skupštine Borisom Špremom, pri čemu bi prvi opet bio Josip Kregar sa 27,4 posto potpore birača, SDP-ov kandidat Boris Šprem imao bi 23,2 posto potpore, a Milan Bandić 20,1 posto.

VEĆINA ZAGREPČANA ŽELI REFERENDUM, NO NE I ZAKONSKA VEĆINA

Iako se o referendumu za opoziv gradonačelnika u Zagrebu govori već više od godinu dana, još nitko iz zagrebačke Skupštine takav potez nije napravio, čime se samo nastavlja mučna politička kohabitacija. Stoga ni ne čudi što skoro polovina Zagrepčana želi izbore na kojima bi se izabrala nova vlast.

Prema istraživanju agencije Ipsos Puls, čak 47,3 posto Zagrepčana želi nove izbore, ali i za gradonačelnika i Gradsku skupštinu, dok njih 23,2 smatra da i gradonačelnik i Skupština mogu odraditi mandat do kraja. Nešto je više nezadovoljnih gradonačelnikom Bandićem, pa ih tako 13,2 posto želi da se raspišu izbori za gradonačelnika, dok samo 5,4 posto građana želi izbore za Gradsku skupštinu.

Iako prema zakonu referendum o opozivu gradonačelnika mogu pokrenuti i građani, za njegovo održavanje na birališta treba izaći 50 posto plus jedan birač, što se u Zagrebu, ako je suditi prema istraživanju, zasad ne može dogoditi. Naime, u Zagrebu je onih koji bi sigurno izašli na referednum 37,7 posto, onih koji bi vjerojatno izašli je 20,8, dok se 35 posto izjasnilo da uopće ne bi glasali. Iz toga se može procijeniti da postoji većina, ali ne i zakonski potrebna da se pokrene postupak opoziva.

U hipotetskoj situaciji, odnosno u slučaju da se i skupi dovoljna većina za referendum, Bandiću bi Zagrepčani definitivno okrenuli leđa - njih 69,2 posto glasalo bi za njegovu smjenu, dok bi za ostanak na dužnosti bilo samo 24 posto.

KERUM I DALJE NAJPOPULARNIJI KOD SPLIĆANA, VEĆINA NE VIDI DRUGOG KANDIDATA

Dok bi se zagrebački gradonačelnik Bandić trebao zabrinuti za svoju sudbinu, splitski gazda Željko Kerum može mirnije spavati. I dalje je najpopularniji kandidat i da se danas održavaju izbori, osvojio bi 29,7 posto, SDP-ovac Marin Jurjević 22,8 posto, a Dujomir Marasović iz HDZ-a 4,7 posto. Ono što treba zabrinjavati i Keruma, ali i druge kandidate, jest činjenica da većina Splićana ni u jednom od ova tri kandidata ne vidi potencijalnog gradonačelnika. Naime, 36,9 posto Splićana ne zna za koga bi glasovalo ili je neodlučno.

Prema istraživanju, Kerum je za svoj dosadašnji rad na mjestu gradonačelnika zaradio prolaznu dvojku, no čini se da su mu se mnoge afere obile o glavu. Naime, nakon dvije godine 46,1 posto Splićana zaključilo je da Kerum zastupa više vlastite interese i svojih tvrtki. Njih 32,5 misli da osim vlastitih interesa ipak zastupa i interese Splićana, dok 15,4 posto smatra da zastupa isključivo interese grada i građana.

Zbog ovakvih podataka ne čudi što je Kerum 48 posto Splićana razočarao svojom politikom, dok 40,8 smatra da je on ispunio očekivanja Splićana.

Iako Kerumu za sada ne prijeti referendum o opozivu, građane, pa i svoje birače je pogotovo razočarao projektom Marjan. Protiv izgradnje restorana i kafića na Marjanu je 73,8 Splićana, a za izgradnju je 20,1 posto Splićana.