MANJINSKI IZBORI U VUKOVARU

Izbori za vijeća nacionalnih manjina 10. srpnja

30.05.2011 u 16:55

Bionic
Reading

Pripadnici mađarske, rusinske, srpske i ukrajinske nacionalne manjine izaći će 10. srpnja na izbore za vijeća nacionalnih manjina koja djeluju na području grada Vukovara, dok će jednog svog predstavnika birati vukovarski Albanci

Izbore je raspisala hrvatska Vlada temeljem Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a poštujući pravo pripadnika manjinskih zajednica iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Po tom zakonu, među ostalim, vijeće nacionalne manjine mogu izabrati one zajednice koje u nekom gradu ili općini imaju najmanje 200 pripadnika svoje manjinske zajednice, odnosno u županijama u kojima ih je najmanje 500.

Konkretno, u gradu Vukovaru po 15 predstavnika u vijeće nacionalne manjine birat će Mađari, Rusini, Srbi i Ukrajinci, dok će jednog predstavnika birati albanska zajednica čijih je pripadnika na tom području manje od 100. Na razini županije u vijeće manjine bira se po 25 predstavnika, dok se u općinska vijeća nacionalne manjine bira 10 zastupnika.

Vijeća nacionalnih manjina jedinicama lokalne i područne samouprave imaju, među ostalim, pravo predlagati mjere za unapređivanje položaja manjina, davati kandidate za dužnosti u tijelima državne uprave i lokalne samouprave, iznositi mišljenja i prijedloge na programe radio i TV postaja na lokalnoj i regionalnoj razini koji se odnose na manjinska pitanja.

Istoga dana manjinski izbori bit će održani diljem Hrvatske, te i na razini Vukovarsko-srijemske županije, odnosno u drugim vukovarsko-srijemskim gradovima i općinama koji imaju zakonom propisani udio pripadnika manjina za održavanje izbora za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina. Od 204.768 stanovnika Vukovarsko-srijemske županije, koliko ih je popisano prije 10 godina, ukupno je 39.093 pripadnika manjina. Najviše je Srba, a potom slijede Mađari, Rusini, Slovaci i Bošnjaci.