UPRAVLJA LI HDZ POLICIJOM?

Sutra sjednica VNS-a, dnevni red usuglašen

Bionic
Reading

Sutra ujutro u devet sati u Uredu predsjednika na Pantovčaku započet će sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Na njoj ipak neće biti ravnatelj policije Oliver Grbić kojeg je optužio Damir Polančec da je bio blizak s vrhom HDZ-a

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost sazvana je prije desetak dana nakon optužbi bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca na račun ravnatelja policije Olivera Grbića. Polančec je rekao da je Grbić vrhu HDZ-a podnosio izvještaje o istragama koje se vode te ih je nagovarao da prijavljuju oporbenjake.

Tko su članovi VNS-a?

VNS čine predsjednik RH, predsjednik Vlade RH, ministri obrane, unutarnjih poslova, vanjskih poslova i pravosuđa, savjetnik predsjednika RH za nacionalnu sigurnost, načelnik Glavnog stožera GS OS RH, predstojnik UVNS-a, ravnatelji SOA-e i VSOA-e; u radu sudjeluje predsjednik Hrvatskog sabora, a po potrebi i druge osobe.

Predsjednik Ivo Josipović rekao je kako očekuje da će VNS 'imati funkciju otkrivanja je li sustav zloupotrijebljen ili nije te, ako jest, da se te zlouporabe otklone i više nikad ne ponove'.

Premijerka Jadranka Kosor u Poreču je tijekom ranog popodneva rekla kako vjeruje da će se do kraja dana s predsjednikom dogovoriti oko dnevnog reda: 'Poslala sam pismeni prijedlog za sjednicu VONS-a i vjerujem da ćemo se do kraja dana oko tih točaka usuglasiti. Predložila sam da to bude sjednica VONS-a na kojoj će biti samo članovi', kazala je Kosor. Kako je predvečer javio HRT, predsjednik Josipović i premijerka Jadranka Kosor usuglasili su dnevni red, no detalji o čemu će se točno raspravljati i dalje nisu poznati.

Ravnatelj policije Grbić neće biti prisutan jer nije član Vijeća. 'Iz Ureda predsjednika bilo je predloženo da se pozove predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić, no predsjednik je na kraju prihvatio naš prijedlog da budu nazočni samo članovi VONS-a', rekla je Kosor.

Sjednica VNS-a počinje točno u devet sati u Uredu predsjednika, a predviđeno je da neće trajati duže od 11 sati. Novinarima nije dozvoljeno praćenje sjednice, pa čak nisu predviđene ni izjave za javnost nakon sjednice nego samo priopćenje.