Hrvatska NOBILO O JOSIPU PERKOVIĆU

'Paljenje dokumenata je apsurdno, SOA je prodesničarska'

  • Autor: V.P.P.
  • 30.5.2011 14:56:24
  • 30.5.2011 14:19:28

'To da SOA pali dokumente je apsurdno. Uostalom, SOA je prodesničarski raspoložena', rekao je za tportal Anto Nobilo, odvjetnik Josipa Perkovića, komentirajući informacije njemačkog tjednika Focus

Pozivajući se na izvore u bavarskom Pokrajinskom uredu za suzbijanje kriminala, Focus je u nedjeljnom broju objavio da Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija uništava kompromitirajuće dokumente o nekadašnjem djelatniku jugoslavenske Službe državne sigurnosti Josipu Perkoviću. Naime, Vrhovni savezni sud u Karlsruheu Perkovića traži putem međunarodnog naloga za uhićenje zbog umiješanosti u likvidaciju hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Nobilo je rekao da formalni zahtjev za izručenje Perkovića nije stigao u Hrvatsku te da izručenje Njemačkoj zakonski nije moguće. No, navodima Focusa ne vjeruje jer 'raspoloženje u SOA-i sigurno nije takvo da pali dokumente koji inkriminiraju Perkovića'. 'SOA je prodesničarski nastrojena', smatra odvjetnik.

Focus također ističe da Hrvatska odbija izručiti Perkovića i još šestoricu osumnjičenika: Zdravka Mustača, Ivana Lasića, Borisa Brnelića, Brunu Smokvinu, Ivana Cetinića i Marina Modrića.

Za Đurekovićevo je ubojstvo prije tri godine u Njemačkoj na doživotnu zatvorsku kaznu osuđen izvršitelj ubojstva Krunoslav Prates. On se kao suradnik Službe državne sigurnosti sprijateljio s Đurekovićem te ga namamio 28. srpnja 1983. u svoju tiskaru. Tamo ga je dočekao trojac koji je u emigranta ispalio nekoliko hitaca te ga dotukao udarcima sjekire.

Prates je na sudu rekao da je upravo od Josipa Perkovića doznao da bi Đureković trebao biti ubijen i da je u vrijeme ubojstva održavao kontakt s Perkovićem, šefom hrvatske Službe državne sigurnosti, te ga izvještavao o radu hrvatskih emigranata u Bavarskoj.

Perkovića je teretio i ključni svjedok Vinko Sindičić. On je tvrdio da je upravo Prates Perkoviću dao ključeve svoje tiskare, koje je ovaj potom dao izvršiteljima ubojstva.

Komentar iz DORH-a do zaključenja članka nismo dobili.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još