NOBILO O JOSIPU PERKOVIĆU

'Paljenje dokumenata je apsurdno, SOA je prodesničarska'

30.05.2011 u 14:19

Bionic
Reading

'To da SOA pali dokumente je apsurdno. Uostalom, SOA je prodesničarski raspoložena', rekao je za tportal Anto Nobilo, odvjetnik Josipa Perkovića, komentirajući informacije njemačkog tjednika Focus

Pozivajući se na izvore u bavarskom Pokrajinskom uredu za suzbijanje kriminala, Focus je u nedjeljnom broju objavio da Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija uništava kompromitirajuće dokumente o nekadašnjem djelatniku jugoslavenske Službe državne sigurnosti Josipu Perkoviću. Naime, Vrhovni savezni sud u Karlsruheu Perkovića traži putem međunarodnog naloga za uhićenje zbog umiješanosti u likvidaciju hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Nobilo je rekao da formalni zahtjev za izručenje Perkovića nije stigao u Hrvatsku te da izručenje Njemačkoj zakonski nije moguće. No, navodima Focusa ne vjeruje jer 'raspoloženje u SOA-i sigurno nije takvo da pali dokumente koji inkriminiraju Perkovića'. 'SOA je prodesničarski nastrojena', smatra odvjetnik.

Focus također ističe da Hrvatska odbija izručiti Perkovića i još šestoricu osumnjičenika: Zdravka Mustača, Ivana Lasića, Borisa Brnelića, Brunu Smokvinu, Ivana Cetinića i Marina Modrića.

Za Đurekovićevo je ubojstvo prije tri godine u Njemačkoj na doživotnu zatvorsku kaznu osuđen izvršitelj ubojstva Krunoslav Prates. On se kao suradnik Službe državne sigurnosti sprijateljio s Đurekovićem te ga namamio 28. srpnja 1983. u svoju tiskaru. Tamo ga je dočekao trojac koji je u emigranta ispalio nekoliko hitaca te ga dotukao udarcima sjekire.

Prates je na sudu rekao da je upravo od Josipa Perkovića doznao da bi Đureković trebao biti ubijen i da je u vrijeme ubojstva održavao kontakt s Perkovićem, šefom hrvatske Službe državne sigurnosti, te ga izvještavao o radu hrvatskih emigranata u Bavarskoj.

Perkovića je teretio i ključni svjedok Vinko Sindičić. On je tvrdio da je upravo Prates Perkoviću dao ključeve svoje tiskare, koje je ovaj potom dao izvršiteljima ubojstva.

Komentar iz DORH-a do zaključenja članka nismo dobili.