ZATVORENO ZA ČLANOVE VIJEĆA

Josipović: 'Još dogovaramo dnevni red sjednice VNS-a'

29.05.2011 u 22:23

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je u Dnevniku Hrvatske televizije kako se za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) preliminarno sazvanu za utorak, još dogovara dnevni red te da, po njegovu mišljenju, sjednici VNS-a trebaju nazočiti samo članovi Vijeća.

'Važno je usuglasiti dnevni red, a moje stanovište je da središnja tema mora biti zaštita ljudskih prava i osiguranje neovisnosti rada državnih tijela - policije, državnoga odvjetništva i pravosuđa', rekao je predsjednik Josipović dodavši kako Vladin prijedlog više navodi na zaštitu institucija od utjecaja izvana, odnosno mogućih pritisaka.
Ocijenio je kako se tu može naći neki zajednički nazivnik te da su te dvije teme povezane.

'Osobno ne želim da se represivni sustav zloupotrebljava u političke svrhe, a sjednica je preliminarno zakazana i kad se usuglasimo to ćemo i potvrditi', rekao je.

Predsjednik Josipović također smatra kako Vijeće za nacionalnu sigurnost nije mjesto gdje se saslušavaju ljudi, te nije za to da na sjednicu dolazi glavni ravnatelj policije Oliver Grbić ili bilo tko drugi. 'Očekujem da će na sjednici biti članovi Vijeća i nitko drugi', istaknuo je.

Na novinarski upit treba li glavni državni odvjetnik Mladen Bajić saslušati, zbog njegovih izjava, bivšega potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, Josipović je odgovorio da sigurno i to treba učiniti ako se provede ozbiljna istraga. 'Mogu zamisliti cijeli set radnji koje treba provesti ali neka o tom odluče nadležna tijela', dodao je.
Naglasio je kako narod - zbog historijskog pamćenja i prisjećanja na trenutke naše povijesti kada se politički sustav na neki način modificirao, a represivni zloupotrebljavao sličnim intervencijama - mora znati je li to istina.

Predsjednik Josipović sjednicu VNS-a vidi u funkciji poticanja procesa da se sazna je li sustav zloupotrijebljen ili nije, te, ako jest, da se te zlouporabe otklone i više nikad ne ponove.

Napomenuo je kako od sjednice VNS-a ne očekuje da donese definitivni zaključak, dodavši da nije moguće u razmaku od tjedan dana na jednoj sjednici ozbiljno istražiti ono što se događa.

'Očekujem da sjednica bude ozbiljni inicijator onih radnja istraga potrebnih da se utvrdi istina', rekao je.