SPREMNOST ZA ČLANSTVO

EU ima uvelike definiran kalendar završetka pregovora s RH

29.05.2011 u 18:09

Bionic
Reading

Europska unija ima već dobrim dijelom utvrđen kalendar prema kojem bi odluka o završetku pregovora s Hrvatskom bila donesena u lipnju, s tim da se ne isključuje mogućnost da se tehnički posao dovrši na početku srpnja, a sve će ovisiti o ocjeni Europske komisije o hrvatskoj spremnosti za članstvo, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Prema tim izvorima, "sve su se zemlje članice složile da sada sve ovisi o konačnoj procjeni Europske komisije" i ako ona u nacrtima pregovaračkih stajališta dade pozitivan signal, zemlje članice će biti spremne završiti pregovore.

Komisija je na zadnjem sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica najavila da namjerava Vijeću EU-a "što je prije moguće" podnijeti nacrte pregovaračkih stajališta EU-a". Diplomatski izvori očekuju da bi Komisija mogla zemljama članicama dostaviti nacrte pregovaračkih stajališta za preostala otvorena poglavlja "sredinom lipnja".

Ako Komisija ocijeni da je Hrvatska spremna za zatvaranje tih poglavlja, onda bi Europsko vijeće, tijelo koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica, moglo na svom summitu 23. i 24. lipnja donijeti političku odluku o zaključenju hrvatskih pristupnih pregovora te utvrditi ciljni datum za ulazak Hrvatske u EU-u. Kao najizgledniji datum za ulazak spominje se 1. srpnja 2013.

Mađarsko predsjedništvo predvidjelo je međuvladinu konferenciju o pristupanju za 21. lipnja. Teško je očekivati da bi svih pet preostalih poglavlja tada moglo biti zatvoreno jer bi Vijeće EU-a u tom slučaju trebalo u tjedan dana usuglasiti i prihvatiti zajednička pregovaračka stajališta. Na toj međuvladinoj konferenciji o pristupanju moglo bi biti zatvorena jedno do dva poglavlja - Ribarstvo i možda Tržišno natjecanje.

Prema diplomatskim kalkulacijama, ne budu li sva poglavlja zatvorena 21. lipnja, što je prilično vjerojatno, onda bi se mogla organizirati još jedna međuvladina konferencija u razdoblju od summita 24. lipnja do kraja mađarskog predsjedništva 30. lipnja ili na samom početku poljskog predsjedništva, a kao mogući datum spominje se 7. srpnja.

U svemu tome najvažnija je politička odluka Europskog vijeća o zaključenju pregovora, dok je tehnički završetak pregovora bilo u lipnju ili početkom srpnja manje bitan, jer bi se u suprotnom moralo čekati sljedeći summit EU-a, koji se održava u listopadu, ističu diplomatski izvori.

Hrvatskoj je ostalo zatvoriti još pet poglavlja. Za poglavlje Ribarstvo Komisija je već poslala nacrt pregovaračkog stajališta s ocjenom da je Hrvatska ispunila sva mjerila za zatvaranje.

Komisiji sada preostaje izraditi pregovaračka stajališta za četiri pregovaračka poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje, Financijske i proračunske odredbe i Ostala pitanja.

U poglavlju Ostala pitanja Komisija, između ostaloga, treba predložiti sve pojedinosti oko monitoringa u razdoblju od zaključenja pregovora do ulaska u članstvo, oko čega postoji načelna suglasnost zemalja članica, a u poglavlju Financijske i proračunske odredbe trebaju se definirati međusobne financijske obveze EU-a i Hrvatske.